Partier blir som en slätvälling i mitten

Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 kommer ledarsidan att återkomma till staden för att följa valrörelsens vardag.

Det blåser snålt över ödetomterna intill järnvägen, men runt kaffebordet på Norrby tvärgata i Borås virvlar samtalet och argumenten. Uppdelning av barnen i skolan, beskattning av sjukersättning och villkoren på arbetsplatserna. Vi pratar om vinster i välfärden, och plötsligt om Tage Erlander eller asylrätten.

– Vi kanske är naiva, men vi tror att om vi drev de här frågorna som är viktiga i vardagen så skulle det gå bättre, säger Solveig Kjörnsberg.

Solveig Kjörnsberg har varit kommunalråd för Socialdemokraterna, men också vårdlärare. Den naturliga auktoriteten finns kvar.

Cirkel som inte tar slut

Med “vi” menar hon nog både sitt parti och gruppen runt bordet. De kallar sig måndagsklubben och är egentligen en studiecirkel om politik som vägrar att ta slut. Vid det här laget har den hållit på i tio år, och numera träffas man faktiskt oftast på tisdagar eller onsdagar.

Namnet Måndagsklubben har fått hänga med.

– Vi har blivit vänner, säger Pia Johansson som är en av deltagarna som varit med från början.

– Och vi har haft roligt, fyller Solveigs man Arne i. Cirkeln började när han lämnade riksdagen och de tunga uppdragen på riksnivå.

Stora frågor får inte plats

Ändå finns det en bekymrad stämning under de sprudlande inläggen. En känsla av att det finns stora frågor som nästan inte får plats i det politiska samtalet.

Och av att partiernas företrädare inte riktigt vågar sticka ut.

– Som en slätvälling i mitten, suckat Solveig Kjörnsberg.

– När Socialdemokrater vågar prata socialdemokrati går det bra, utbrister Christian Hedlund.

Han tycker det gick bra under Håkan Juholts tid som partiledare, i alla fall i början. Måndagsklubben är mer skeptisk till det som händer i dag.

– Visst behöver vi poliser men det finns ju någonting innan det, säger Solveig Kjörnsberg när valstrategiernas tuffa tag kommer på tal.

”Det finns faktiskt pengar” säger Solveig Kjörnsberg

En jämlik och bra skola och en fungerande skolhälsovård som ger unga människor stöd innan de hamnar i gäng eller blir kriminella. Sådant skulle hon vilja se en socialdemokratisk partisekreterare betona.

– Det finns faktiskt pengar, säger hon.

En formulering som återkommer hos anhängare av traditionell välfärdspolitik. Och kanske är det just det som pågår här runt kaffebordet i Borås, ett samtal för att hålla socialdemokratiska grundidéer om politiska reformer för jämlikhet vid liv.

– Vi sitter ju här för att vi tror att det går, säger Göran Andersson.

Dålig stämning

Det är förstås inte friktionsfritt. Måndagsklubben ställer krav på sitt parti, och ibland har det nog skapat lite dålig stämning.

– Tänk när vi ställde krav på en skattehöjning, vilket liv det blev, säger Anki Carlström med en lite belåten min.

Alla tycks överens om att politiken behöver fler engagerade människor, men också att det parlamentariska läget gjort saker besvärligare. Beslut från partikongresser, arbetarkommunmöten och - kanske - ideologiska studiecirklar ska manglas genom politiska förhandlingar med andra partier.

Och förhandlingar kräver eftergifter.

Det gäller i riksdagen, och det gäller i Borås.

– Men det står ju faktiskt inte skrivet att Socialdemokraterna bara ska få 29 procent av rösterna, säger Solveig Kjörnsberg.

Arbetarrörelsens hus i Borås

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.