Fattigdom har aldrig gjort någon frisk

Allt fler får sin sjukpenning indragen. Försäkringskassan avslår i dag nästan tre gånger så många ansökningar som 2015. Det kunde Aftonbladet berätta i går.

På Försäkringskassan tycker chefen för sjukförsäkringen att man blivit bättre på sitt jobb. “Vi fick ett uppdrag och ökade resurser”, säger han.

Samtidigt kan vi läsa om människor som får sin vardag söndertrasad av Försäkringskassans beslut. Tidningen Arbetet berättar om ett fall som ska avgöras av högsta förvaltningsrätten. Det gäller en kvinna som arbetar i handeln som fått sina händer förstörda av artros.

Försäkringskassan anser att hon borde skaffa sig ett nytt jobb som inte belastar fingrarna så mycket.

Jobb som inte finns

Den som varit sjuk i ett halvår ska prövas mot “normalt förekommande arbeten” på hela arbetsmarknaden. Under Reinfeldts regeringsår kritiserades den idén hårt. Människor förväntades söka jobb som inte fanns, men blev ändå utan ersättning.

Nu drabbar systemet kvinnan med de förstörda händerna och många, många andra. Och vilket arbete som inte belastar fingrarna är det fortfarande ingen som kan svara på.

“Uppdraget” till Försäkringskassan kommer från högsta ort. Om tre år, 2020, vill regeringen att sjukpenningtalet, det genomsnittliga antalet dagar med sjuk- eller rehabiliteringsersättning, ska ner till 9 dagar.

Med sina nya resurser kan Försäkringskassan granska och ifrågasätta fler sjukskrivningar.

Enligt statistiken har man kommit en bit på väg. Sjukpenningtalet minskar i hela Sverige och för både kvinnor och män, berättade Försäkringskassan stolt när siffrorna för oktober redovisades.

Glad minister

Det glädjer möjligen socialminister Annika Strandhäll som i går inledde ett seminarium om just sjukförsäkringen på LO. Statistiken borde ge pluspoäng hos finansministern.

Dessvärre kunde Strandhäll inte stanna och lyssna. Det var synd.

Problemet är förstås att tuffare tag och indragen ersättning lika lite som på Reinfeldts tid gör människor friska. Bara fattiga. Och eftersom en majoritet av de som slås ut från arbetslivet är kvinnor är det också en jämställdhetsfråga.

Efter Me Too uppropen har bland andra Annika Strandhäll talat om behovet av rättssäkerhet och trygghet i arbetslivet. Hon har förstås rätt. Otrygga människor blir också utsatta.

Frågan är om någon är mer otrygg och utsatt än den som är sjuk, uppmanas byta jobb och dessutom får sin sjukersättning indragen?

Det blir förändringar, lovade Annika Strandhäll innan hon försvann från LO:s seminarium.

“Jag är inte nöjd”, sa hon.

Nej, det är faktiskt ingen annan heller.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.