Försäkringskassans avslag har blivit ett löpande band

Ålfiske och solpaneler får större politisk plats än haveriet i sjukförsäkringen

Varenda dag hamnar människor mellan myndigheternas stolar på grund av Försäkringskassans allt hårdare bedömningar. För friska för att få sjukersättning, för sjuka för att kunna söka ett jobb. Det är Myndighetsveriges dubbla besked till tusentals svenskar.

Några av de mest orimliga fallen hamnar hos juristerna på LO-TCO rättsskydd. Bara under förra året anmäldes 1 188 nya ärenden där rättsskyddet vill få Försäkringskassans beslut prövade av domstol.

Det känns otroligt onödigt. Dessutom kan man fråga sig om prövningen alltid blir så rättssäker.

Inga lagar har förändrats

Förändringen beror inte på att några lagar egentligen har förändrats. Däremot har tillämpningen skärpts efter politiska krav om att minska antalet sjukdagar.

Dan Holke som är chef på LO-TCO rättsskydd talar om domstolsförhandlingar börjar likna en masshantering där Försäkringskassans utlåtande i stort sett accepteras utan att ifrågasättas.
Holke menar att det krävs förändringar av lagstiftningen för att sjukförsäkringen ska bli human och rättssäker.

Januariavtalet är Sveriges just nu tyngsta dokumentet. De 73 punkterna innehåller de omdiskuterade beskeden om anställningstrygghet, marknadshyror och slopad värnskatt. Men regeringsplattformen förbjuder dessutom telefoner i skolan, lovar ersättning till skogsägare och större möjligheter att cykla i städer. Rutavdraget ska bli större och arbetsförmedlingen mindre. Det blir ett helt Jägersro av politiska käpphästar och massor av detaljbesked.

Inte ett ord om sjukförsäkringen

Men det finns inte ett enda ord om sjukförsäkringen, eller om den vrede som Försäkringskassans nya hårdare tag väckt både bland enskilda människor och fackliga organisationer. Här finns ingenting om att förverkliga de förslag som redan ligger på regeringens bord och som skulle innebära att det blev möjligt att skjuta på prövningen mot hela arbetsmarknaden. Och här finns förstås inget löfte om att sluta använda påhittade "normalt förekommande arbeten" som argument för att friskförklara sjuka människor.

Att en human och rättssäker sjukförsäkring inte finns med i 73-punktsprogrammet behöver förstås inte betyda ett dugg. Regeringen kan göra det till sin högsta prioritet i alla fall. Men visst känns det avslöjande att vi har ett regeringsprogram som handlar om ålfiskares rättigheter och ersättning för privata solpaneler, men inte om sjukförsäkringen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.