Nu börjar snart valrörelsen igen

Snart är det val igen - till EU. I går höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt fjärde och sista linjetal. Efter valet till Europaparlamentet i maj nästa år tar någon annan över.

Inte var stämningen särskilt dyster för det. Juncker deklarerade sin eviga kärlek till Europa och fick till och med en liten present av EU-hataren Nigel Farage.

Presentutdelning.

Juncker talade om samarbete i klimat och migrationsfrågan. Han tog upp systematiska hot mot journalister och fri media. Han klämde till och med in ett par meningar om rymden.

Sverige är ett undantag

Talet hölls i Europaparlamentet i Strasbourg. Där är det inte längre någon som undrar om eller hur de högerextrema partierna kommer få inflytande. Det har hänt för länge sedan. Sverige är ett undantag i Europa.

Ungern och Polen har gått längst. Det vi skymtar i Sverige som hets mot "skitkanaler" har i Ungern resulterat i nedläggningar av regimkritisk media. I Polen hårdnar regeringens grepp om rättsväsendet.

Italien och Österrike utvecklas i samma riktning. Sverigedemokratisk "hjälp på plats" ser vi i praktiken när italienska regeringen stänger sina hamnar för fartyg som räddat migranter från att drunkna. Både Österrike och Italien granskas av FN efter en dramatisk ökning av våld mot asylsökande och utlandsfödda.

Valet blir svettigt

Europaparlamentsvalet i vår kan bli en populistisk karusell. Den europeiska extremhögern får hjälp av Steve Bannon, chefsstrategen som fick sparken av Donald Trump. Genom ett center i Bryssel ska Bannons anställda tänka ut och finansiera extremisternas kampanjer.

Med denna kuliss är det förvånande att Juncker inte såg svettigare ut i Strasbourg. Om det svenska riksdagsvalet var jobbigt, kommer EU-valet bli en stressfest.

Parlamentet gör skillnad

Europaparlamentet är en av de tre beslutsfattande delarna av EU. De andra är Rådet, där medlemsländernas ministrar träffas, och Kommissionen som är ett slags EU-regering.

Europaparlamentet är ofta mer progressivt än Kommissionen och Rådet. I går röstade de till exempel för att sätta ordentlig press på Ungerns regering. Även de konservativa europaparlamentarikerna tröttnade till slut på premiärminister Viktor Orbans nedmontering av demokratin.

Efter EU-valet kan samarbetet se annorlunda ut. Växer extremismen blir det svårare att komma överens i EU. Då blir det knappast någon gemensam migrationspolitik. Klimatet kan vi glömma.

Den som ännu inte hunnit tröttnat på fula valaffischer och tramsiga vallåtar har anledning att glädjas. Snart börjar nämligen nästa valrörelse.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.