Skrikande Kinaturister är början på en ny tid

2 september avvisades tre kinesiska turister från ett hotell i Stockholm. Via ett anonymt Twitterkonto blev det en världsnyhet.

PEKING Ni minns bilderna?

Vid tvåtiden på natten till 2 september avvisade polisen tre kinesiska turister från ett hotell i Stockholm. På en film från ögonvittnen ses en kvinna skrika hysteriskt och poliserna bära bort en man. ”Poliserna utsatte kinesiska medborgare för livsfara och bröt mot de grundläggande mänskliga rättigheterna”, skrev kinesiska ambassaden i Stockholms talesperson i en kommentar senare.

De kinesiska turisterna, som bokat rum fel dag och sedan vägrade lämna lobbyn, kördes av polisen till Skogskyrkogårdens tunnelbanestation i södra Stockholm. På ett nystartat anonymt Twitterkonto publicerades snart bilder på hur kvinnan ligger och gråter vid sin väska i en öde gatukorsning. "Polisen kastade just av de sjuka äldre vid en isolerad kyrkogård och lämnade dem att dö ensamma. Vi behöver mänskliga rättigheter!" skrev kontot och kontaktade sedan direkt flera kända svenska politiker och journalister.

Kiss- och bajshumor i SVT

Det blev en världsnyhet. I Kina skrev nationalistiska Global Times om händelsen och artikeln lästes 150 miljoner gånger via sociala medier. Så sent som förra veckan påminde just Global Times på ledarplats om saken igen, efter att Sverige mopsat sig om mänskliga rättigheter vid FN i Genève. Och bland kinesiska turister har det blivit en kul grej att åka ut till Skogskyrkogården och ta selfies på platsen där turisterna lämnades av.

Jag är i Kina på studieresa med Folk och Försvar och svenskar på plats verkar fortfarande lite chockade över det ofantliga genomslaget. Det är, berättar man, ett halvår senare en snackis i relation till kunder och andra kinesiska företag på plats.

Strax efter "turistincidenten", som den kallas när vi besöker svenska ambassaden i Peking, bestämde sig SVT:s humorprogram "Svenska nyheter" för att driva med händelsen och publicerade en film med tips till kinesiska turister. Inslaget textades på kinesiska och lades även upp på kinesiska motsvarigheten till Youtube. Turisterna tipsas om att inte bajsa framför kungliga slottet, inte bajsa på bordet samt att tvätta sig om de råkat bajsa på sina händer. Och så vidare, på den nivån.

Det var inte särskilt roligt.

Informationskrig

Avsikten var att driva med svensk rasism mot Asien men budskapet gick, om man säger så, inte riktigt fram. Och ska man vara ärlig bevisade kanske SVT sin poäng om rasism mot asiater lite för bra. En motsvarande film om svarta, judar eller muslimer skulle omgående ha mötts av anklagelser om hets mot folkgrupp och krav på SVT-chefens avgång. Att kinesiska företrädare blev sura över just kiss- och bajshumorn är kanske inte jättekonstigt.

Men hur ska vi som samhälle egentligen förhålla oss till ett allt mer närvarande Kina?

I måndags presenterade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en rapport med rubriken "Kinas industriella cyberspionage". Den fördjupar Säkerhetspolisens varning i årsrapporten från 2018 om att hotbilden kopplad till Kina ökar. Sverige beskrivs som ett land med "bristfälligt cyberförsvar" med många intressanta myndigheter och högteknologiska företag. Det finns helt enkelt mycket att stjäla här, men dörren är sällan låst. FOI:s rapport är intressant ljuset av diskussionen om utbyggnaden av 5G-nätet, nästa generations kraftfulla internet. Om kinesiska Huawei får vara med och bygga ut 5G ger det Kina en dörr rakt in i Internets hjärta, vill vi det?

Nödbroms i relationen

Kontrollen på nätet - över information - är morgondagens helt centrala maktfråga. Kanske är det i ljuset av detta vi bör se de skrikande turisterna, som pjäser i ett informationskrig. Hur kunde några bilder på ett nystartat anonymt Twitterkonto annars få sådan uppmärksamhet? I vems intresse ligger det?

Enligt uppgifter från Abacus, en del av Hongkong-baserade tidningen South China Morning Post var den nätattack som sedan följde inte spontan utan orkestrerad från en trollarmé i Kina.

Sanningen är att vi har varit väldigt naiva när det kommer till Kina. Vi har tacksamt tagit mot investeringar och accepterar kinesiskt inflytande även på strategiskt viktiga områden, som halvledarkomponenter och annan högteknologi. Men vänner bedriver varken påverkansoperationer eller cyberspionage mot varandra.

Så om Kina tänker fortsätta uppföra sig så här, var hittar vi nödbromsen?