Landsting slarvar bort läkarnas kompetens

Kö för att få gå färdigt utbildningen

Den svenska vården – och det svenska samhället – går varje år miste om 1 200 "specialistår", alltså arbetsår av välbehövda specialistläkare.

Semestertider betyder också att det är bråda tider i vården. Bristen på kvalificerad personal är visserligen ett permanent tillstånd, men när de ordinarie anställda dessutom ska ha ut sin rätt till sommarledighet har läget ofta blivit kritiskt.

I Stockholm har den senaste veckan omkring en tredjedel av vårdplatserna varit stängda. Dagens Nyheter har berättat om hur sjuka fått flyttas mellan sjukhus på grund av platsbrist och Svenska Dagbladet om patienter som sover över i akutmottagningens väntrum.

Situationen i andra delar av landet är ofta inte så annorlunda.

I centrum för diskussionen om sjukvårdens bristande förmåga och de stängda vårdplatserna återkommer ett problem. Det fattas personal, inte minst sjuksköterskor och läkare, särskilt specialister.

Kö för att få legitimation

Ändå anser sig den svenska sjukvården ha råd att låta en stor grupp nästan färdigutbildade vårdspecialister vänta på att få bli klara. Det är nämligen brist på praktikplatser för sjuksköterskor och kö till den så kallade AT-tjänstgöringen som alla läkarstudenter måste genomgå innan de får sin legitimation.

Enligt organisationen SYLF, Sveriges yngre läkares förening, är väntetiden på en AT-plats nu uppe i drygt 10 månader, i genomsnitt. På många håll blir väntan längre än så.

En effekt är att den redan långa läkarutbildningen i Sverige tar längre tid än på de flesta andra håll. En annan att underläkare många gånger tvingas arbeta med arbetsuppgifter som de egentligen inte är kvalificerade för, men till en lön långt under den de borde ha fått.

Vården går miste om kompetens

Framför allt går den svenska vården – och det svenska samhället – varje år miste om 1 200 "specialistår", alltså arbetsår av välbehövda specialistläkare.

I ett land där vården har akut behov av kompetens låter vi alltså kompetens motsvarande mer än tusen specialistläkare gå till spillo. Det är så dumt att man häpnar, och det är dessutom huvudmännen för vårdens eget fel. Det är nämligen regioner och landsting som har ansvar för att det finns praktik till sjuksköterskeelever och AT-platser för läkare under utbildning.

Fler praktikplatser för sjuksköterskor och fler AT-platser kommer inte att lösa vårdens behov av personal eller resurser. Bristen på arbetskraft skulle finnas kvar. Men en effektivare utbildning av sköterskor och läkare skulle i alla fall innebära ett slut för ett obegripligt slöseri med kompetens.

Det är faktiskt ingen dålig start.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.