SD och V splittrar kvinnor och män

I dag presenterade Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet sina valaffischer och berättade om uppläggen för partiernas valrörelse. Det är inte bara de riksdagspartier som kanske står allra längst ifrån varandra i valet utan också de partier som har diametralt skilda väljargrupper.

SD är fortfarande ett utpräglat mansparti medan feministiska Vänsterpartiet stöttas av framför allt kvinnliga väljare.
Det ena vill stänga Sverige helt för invandring och skicka hem människor som etablerat sig här, det andra talar om en mänsklig, välkomnande och reglerad flyktingpolitik.
De har dock en sak gemensamt: Partierna är de som har gått bäst i opinionen sedan förra valet och som känner mest medvind inför den nionde september.

Men där slutar likheterna.

Vill göra upp med manlig ”nidbild”

Vänsterpartiet arbetar i år med motsatser på sina valaffischer: Skolutflykter i stället för skatteflykt, lön efter möda och inte efter kön. I fokus står huvudbudskapet: ett samhälle för de många, inte för de få.
Sverigedemokraterna har valt att helt skippa slogans och utspel på sina affischer den här valrörelsen. I stället låter de två unga kvinnor posera bredvid Jimmie Åkesson och andra manliga partiprofiler.


Eftersom partiet har få kända kvinnliga företrädare förutom Paula Bieler har de fått leta med ljus och lykta utanför partitoppen. På så sätt har 28-åriga Angelika Bengtsson, 28, som suttit i riksdagen för SD sedan 2014 och Jimmie Åkessons pressassistent Yasmine Eriksson, 29, hamnat på valaffischerna.
SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein menar att det är ett sätt att göra upp med nidbilden av att partiet består av unga arga män. Samtidigt har man valt att stämpla alla affischer med "SD2018". Inspirationen till det har man hämtat från kommentarsfälten på nätet, säger Wallerstein till Expressen.

Könsgapet kan avgöra valet

Alldeles för många är bekanta med det begreppet, dessvärre. Inte bara genom – företrädesvis – manliga insändarskribenter och nättroll som gärna signerar sina inlägg med ”SD2018”.
Jägargårdens förskola i Östersund möttes en morgon av grovt rasistiska budskap och hakkors, undertecknade "SD2018". Tidigare i somras berättade 18-åriga Tilde Pettersson för Aftonbladet om hur hennes studentflack blivit nedklottrat med penissymboler och initialerna för SD, samma sak hände SSU i Skurup.
Det talas ofta om att årets val står mellan stad och glesbygd, äldre och yngre, vinnarna och förlorarna när klassamhället växer. Men frågan är om inte könsgapet i väljarkåren är den faktor som kommer att vara en av de mest avgörande.

Män är inte från Mars och kvinnor är inte från Venus, men hösten 2018 verkar många av dem vilja leva på olika politiska planeter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.