Inte ens direktörer går säkra för Åkesson

Ogillar det han inte kan kontrollera

Jimmie Åkesson gillar inte etableringsjobben.

Det var ingen av budgetens tyngsta poster. När arbetsmarknadsminister Johan Pehrson kallade till pressträff för att berätta att etableringsjobben ska införas från årsskiftet talades det om 260 miljoner.

I Elisabeth Svantessons räkenskaper är det inte mycket pengar. Ändå skröt hon faktiskt om förslaget i riksdagens budgetdebatt.

Etableringsjobben är en viktig reform.

I sak naturligtvis. Förhoppningen är att den nya formen av subventionerad anställning ska öppna dörren till arbetslivet för 1500 långtidsarbetslösa eller nyanlända redan nästa år.

Viktig symbol

Men också symboliskt. Vilkoren för etableringsjobben har förhandlats fram av arbetsmarknadens parter efter påtryckningar från politiken. Tillsammans har fack och arbetsgivare vägt fördelar mot nackdelar och försökt hitta lösningar, precis som man alltid gör vid förhandlingar.

Att regeringen dragit benen efter sig när det kommer till genomförandet har väckt stark kritik, inte minst från Svenskt Näringsliv.

− Det är helt obegripligt att inget händer, sa till exempel Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i maj till tidningen Arbetslivet.

Respekterar modellen

Pehrsons och Svantessons besked ska alltså tolkas som en signal. Den nya regeringen vill värna den svenska samhällsmodellen och man tänker respektera oberoende intressen, som arbetsmarknadens parter.

Just därför borde inte minst näringslivet bli riktigt oroliga när de hör hur det största partiet i regeringsalliansen beskriver reformen.

– Vi brukar kalla det låtsasjobb, sa Jimmie Åkesson till tidningen Arbetet när riksdagen öppnade.

Tror inte på förslaget

Han tror inte att subventionerade anställningar leder till ”riktiga jobb”. Kanske kan vi också ana att nyanlända inte står överst på den sverigedemokratiska dagordningen.

Att fack och arbetsgivare tillsammans försök hitta en väl avvägd modell ger han egentligen inte mycket för.

Att förslaget ändå slunkit igenom handlar tydligen mest om husfriden i Rosenbad.

Har svårt för facket

Vi vet att Sverigedemokraterna har svårt för idén om fria fackföreningar. Åkessons reaktion på förslaget om etableringsjobb är nog ett exempel på att ambitionerna går längre än så.

Åkesson och hans parti gillar helt enkelt inte samhällskrafter de inte har kontroll på. Inte ens Svenskt Näringslivs direktörer på Storgatan kan känna sig säkra.

Svenskt Näringsliv spelade en avgörande roll när Sverigedemokraterna bjöds in i den borgerliga värmen. I efterhand kan det finnas anledning att fundera över hur klokt det var.


Är det bra att regeringen nu till sist inför de etableringsjobb som fack och arbetsgivare förhandlat fram? Eller vet politiker som Jimmie Åkesson bättre än parterna på arbetsmarknaden?

I chatten diskuterar Ingvar Persson arbetsmarknadspolitik med läsarna

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    29 sept 2023

    Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter och frågor.

  • 29 sept 2023

    Etableringsjobb. Nystart jobb. Det mesta har prövats. Jag har själv haft det. Men det är inget som arbetsgivaren bryr sig om. Det arbetsgivaren bryr sig om är om du har utbildning och kunskap. Själv fick jag sadla om och gå buss och taxi utbildning genom Yrkesakademin. Spelade ingen roll att jag varit arbetsledare med fullständig datorkunskap och jobbat direkt mot usa i 20 år. Man kan inte subventionera in ovilliga människor på arbetsmarknaden. Så utbildning först.

    Sven-Erik

    Hej Sven-Erik.

    Nej, man kan säkert inte subventionera in "ovilliga" människor till jobb. Å andra sidan lär det inte gå att utbilda den som inte vill heller. Så låt oss förutsätta att de flesta nog helst skulle vilja försörja sig själva om de fick chansen.

    Ingvar Persson
  • 29 sept 2023

    Längre tillbaka i tiden, utbildade företagen internt, de anställda till det dem behövde. Nu ska samhället göra det.

    Och det kanske är en lösning. Men då måste regeringen satsa pengar på det. Sätt arbetslösa i utbildning med en ersättning som de kan leva på.

    Hans

    Hej Hans.

    Omställningsstudiestödet är ju tänkt att lösa en del av det du pekar på. Samtidigt tror jag faktiskt att många arbetsgivare nu inser att de behöver ta ett större ansvar för sin kompetensförsörjning. Att hitta rätt personer att anställa har som sagt varit ett av de största problemen i ganska många år nu.

    Ingvar Persson
  • 29 sept 2023

    Folk som är långtidsarbetslösa kan få extra stöd för att utbilda sig. Att ge arbetsgivare städ för att anställa dessa personer hjälper 90% arbetsgivaren och 10% den arbetslösa.

    Utbildning är det enda som kan skapa framtid. I annat fall får de långtidsarbetslösa försörningsstöd så kan de stitta hemma och titta på tv, ty de behövs inte.

    Anders Pettersson

    Hej Anders.

    Du har verkligen en poäng. Utbildning är viktigt. Jag tror dock att olika människor kan behöva olika stöd. Att få in en fot på arbetsmarknaden kan ju också vara ett steg på vägen till utbildning.

    Det är också värt att peka på att den som har ett jobb kan behöva utbilda sig. Omställningsstudiestödet är ju en annan uppgörelse mellan parterna som politiken borde förvalta bättre.

    Ingvar Persson
  • 29 sept 2023

    Etableringsjobb är ett annat ord för gratis arbetskraft! Inte många får en riktig anställning av dom, Men ett sätt att frisera statistiken,

    Och DET är ju viktigt...

    sveno2010

    Hej Sveno.

    Det finns som sagt all anledning att bevaka hur systemet används. Vi vet att där det finns pengar finns också de som vill missbruka reglerna.

    Skulle syftet vara att fixa statistiken går det nog att hitta på enklare sätt. Tänk på Fas 3.

    Ingvar Persson