Trump-troll vill störta Frankrike

Nättrollen har utvecklats, från vanliga enkla troll, via trollfabriker till logaritmiska troll och rena robotar

I går skrev Svenska Dagbladet att Donald Trumps trollarmé planerar ett massivt angrepp i det franska presidentvalet i vår. Syftet är att den högerpopulistiske kandidaten Marine Le Pen från Nationella fronten ska bli president.
Ordet "troll" är slang för nätets samtalssabotörer som tyvärr ofta jagar i flock.

Nätkampanjer inte marginella

Politiska nätkampanjer är inte längre marginella företeelser. Allt större del av våra liv finns på nätet och många av oss ägnar timmar varje dag åt att läsa nyheter och delta i diskussioner i sociala medier.

Det är den amerikanska nyhetssidan Buzzfeed som har kommit över attackplanen från ett slutet nätforum med namnet "The Great Liberation of France", den stora befrielsen av Frankrike.

På en närmast industriell skala planerar Trump-trollen att dominera franska sociala medier och kommentarsfält med bilder, historier och texter som hyllar Le Pen och skandaliserar hennes konkurrenter.

Ska se franska ut

De amerikanska nättrollen ska försöka framställa sig som fransmän så hur det går i praktiken återstår möjligen att se.

"Alla inblandade kommer att behöva sätta upp ett falskt konto (helst ung, snygg tjej, bög, jude, såna som vanligtvis inte borde vara pro-FN)", är instruktionen i forumet.

Fenomenet "troll" har funnits så länge internet haft diskussionsgrupper. Från början var det namnet på enskilda personer som förstörde samtal på nätet, provocerade och var otrevliga.

Leda troll

För fem, sex år sedan lärde man sig leda troll och exempelvis Ryssland och Kina skapade professionella "trollfabriker" där personer fick betalt för att kommentera och delta i sociala medier på regimens uppdrag.

Det nya är att trollfabrikerna blir allt mer tekniskt sofistikerade. Trollen blir bokstavligen robotar. Exempelvis kom delar av stödet för Donald Trump på nätet från automatiska system som röstade i nätomröstningar och pumpade ut falska nyheter och hyllningar.

Borde kanske skratta

Man borde kanske skratta åt alltihop, om det inte var för att samma nättroll just bidragit till att göra Donald Trump till USA:s president. Och att falska nyheter i valrörelsens slutskede faktiskt skapade betydligt större engagemang på Facebook än verkliga nyheter.

Men en bra grej med troll på nätet är att de fungerar ungefär som "riktiga" troll - de spricker i solen.