Östberga TV ger stadsdelen ett ansikte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnen i Östberga berättar om sina drömmar. En kille vill bli doktor för att hjälpa folk. Nästa ska bli miljonär, skaffa en Lamborghini och ge pengar till mamma.

Andra tänker sig framtiden som bilmekaniker, polis eller världens bästa fotbollsspelare. Alla går de på mellanstadiet och är med i Östberga TV, kanalen som hjälper till att ge miljonprogramområdet en egen identitet.

På fritidsgården har Mehmet Yildiz svårt att slita sig loss från alla som drar i honom. Någon har blivit av med sin tekopp, någon annan undrar vad som händer i veckan.

Vi går in i musikrummet för att få prata i lugn och ro. På vägen ser jag att mycket förändrats sedan jag var på gården för 30 år sedan. Nu finns det en storbilds-tv vid ingången, biljardbord, innebandymål där mina kompisar brukade spela trummor.

–?Våra första sändningar var väldigt amatörmässiga, säger Mehmet. Det tog tid att lära sig att redigera.

Jag svarar att det inte märks nu, att programmen känns genomtänkta.

–?Vi försöker förbereda hela nyheter, berättar fritidsledaren. Tänka på vad de boende är intresserade av.

Så var det till exempel när daghemmet Gläntan brann i höstas. Östberga TV berättade om vad som hänt, gjorde reportage om ungdomar och brott.

Snart har det gått ett år sedan de började sända på Öppna kanalen. Under tiden har 25-30 ungdomar varit med.

–?Vissa gör en timme om dagen, andra två minuter i veckan, säger Mehmet. De får bättre självförtroende efter ett tag, kan tala framför kameran.

En av de killar som gör mest heter Seder Jaurat. Mehmet ringer honom och snart kommer han in i rummet, slår sig ned på en stol.

Seder går på Brännkyrka gymnasium, pluggar samhällsprogrammet med juridisk inriktning. Efter skolan kommer han ofta till gården för att filma och redigera.

–?Jag vill bli regissör, säger Seder. Jag älskar filmer, det här kom som en gåva till mig.

Annars finns det inte så mycket att göra för ungdomar i Östberga, enligt Seder:

– Det finns ingen cafeteria, ingenstans att vara utom på gården.

Gränserna mot andra områden är skarpa. Det är inte så ofta som ungdomar från hyreshusen i Östberga träffar villabarn från Örby.

– Det är mycket fördomar, säger Seder. De från Örby tror att vi i Östberga bara gör kriminalitet. Östberga tror att Örby är snobbar.

Mehmet berättar att gården försökt få ungdomar från bostadsrätterna i den andra delen av Östberga att komma. Men det är svårt. Trots att de är klasskompisar umgås inte barnen över gränserna på fritiden.

Fritidsgården i Östberga har i alla fall lyckats med ett av de mest spännande projekt jag sett på länge. Slå på tv:?n halv tio på tisdagskvällarna om du kan få in Öppna kanalen. Det är det värt.

Följ ämnen i artikeln