Socialdemokraternas egen comeback kid

En enig valberedning föreslår i dag att Håkan Juholt blir Socialdemokraternas nya partiordförande. Det är ett namn som inte funnits med i de seriösa spekuationerna till bara för några dagar sedan. När denna ledarsida för drygt en vecka sedan gick igenom kandidaterna till partiledarjobbet fanns Juholt inte med.

Med valet av Håkan Juholt väljer Socialdemokraterna rörelse och förändring framför ett beprövat och förlorande koncept. Det är modigt.

Håkan Juholt har visserligen en lång partibakgrund, men han har aldrig varit minister. Politiskt står han i partiets mittfåra, trots att han är ordförande för partidistriktet i Kalmar, som brukar räknas som ett av partiets vänsterdistrikt. Han är också partivänsterns kandidat till partiordförandeposten. Förmågan att nu läka och hålla ihop sitt sargade parti blir en av Juholts svåraste och viktigaste utmaningar.

Håkan Juholt har främst gjort sig känd som försvarspolitiker. Under den senaste socialdemokratiska regeringen ledde han Försvarsberedningen, och lyckades med den svåra uppgiften att nå en bred samsyn mellan riksdagens partier i försvars- och säkerhetspolitiken. Att på motsvarande sätt söka breda lösningar i riksdagen är en viktig tillgång för en socialdemokratisk partiledare.

Håkan Juholt är en skicklig kommunikatör, med ett avslappnat och öppet förhållande till media. Han är en klassisk agitator i en folklig, populistisk tradition. Han är en god debattör med mycket få fiender inom sitt parti, bara det en prestation.

Men Håkan Juholt är även en skicklig maktspelare. Han var en av dem som tidigast var ute och krävde Mona Sahlins avgång. Medan Thomas Östros och Mikael Dambergs respektive fiender de senaste veckorna grävt sig allt djupare ner i skyttegravarna lurade Juholt i vassen. Till slut blev han valberedningens förslag, som en följd av skickligt manövrerande och grundmurat motstånd mot de andra.

Håkan Juholts politiska liv har, tills nu, i många stycken varit en resa i besvikelse. Han fick inte bli ordförande i försvarsutskottet efter valet 2006, trots många år som ledande socialdemokratisk försvarspolitiker och Mona Sahlin lät honom aldrig bli partisekreterare när Marita Ulvskog klev av 2009, trots att han förväntat sig posten. Efter valet i höstas har han gjort comeback. Valresultatet hemmavid blev en framgång. Han blev äntligen ordförande i försvarsutskottet och har skickligt spelat för att bli partiordförande.

Nu har han vunnit.

Följ ämnen i artikeln