Mördarnas mammor kan stoppa gängkrig

I Malmö ligger mordplatserna tätt. Mellan Nydala och Gullviksborg är det bara fem minuter med bil.

Halv nio på kvällen den nionde mars sköts en 22-årig man till döds vid Nydala torg.

Hans röda, sönderskjutna Ford Fiesta återfanns strax utanför gymet, kebabkiosken och Coop som alla hade öppet den här kvällen. Människor passerade förbi på torget medan skotten föll nere på gatan.

När polis kom till platsen hade privatpersoner redan kört i väg med den skadade som senare dödförklarades på sjukhus.

Hämnden

Hämnden för det mordet utkrävdes först sju månader senare, men mindre än två kilometer bort.

Tidigt på söndagskvällen den 27 september jagades fyra män i bil in i en återvändsgränd vid Censorsgatan i Gullviksborg. Där avlossades minst tjugo skott mot bilen, en 19-åring sköts i huvudet och låg svårt skadad i bilen. Det var en varm sensommarkväll, gärningsmännen stod med ryggen mot fotbollsplanen och tog fram sina automatvapen medan barnen spelade boll bakom dem.

19-åringen överlevde inte skotten. En 23-åring skakades svårt, han var redan då misstänkt för inblandning i mordet på Nydala torg, men hämnarna hann före polisen.

Kulorna viner

Vänner och släkt till den döde och de skadade samlades snart i Gullviksborg. Många fler hade i själva verket drabbats eftersom otryggheten ökar i varje bostadsområde där kulor viner och bilar sätts i brand.

Egentligen är Gullviksborg ett trevligt, lummigt 60-talsområde inte långt från Malmö centrum. 

– Vi växte upp här, berättar syskonen Åse och Johan Hallberg som står och pratar nere på vändplanen där skotten föll.

Det har gått några dagar och den värsta chocken har lagt sig.

– Men jag som flyttade tillbaka hit för att jag fick dagisplats till min son, säger Åse.

Dagisvägen

Hon pekar bort mot grönområdet där spåren efter bilen fortfarande syns i marken. Bland träden ligger två förskolor.

– Det här var vår dagisväg, nu får vi ta en annan väg.

Åse tycker ändå om Gullviksborg. Hennes bror Johan bor i Lund, men vill gärna flytta tillbaka till Malmö även om det aldrig blir som när de var små.

– Då var inga dörrar låsta och alla kände varandra. Då fanns det fritidsgårdar, affärer och en kvarterspolis som kände varenda unge.

I dag har polisen lämnat området och nere vid vårdcentralen ligger den gamla polisstationen öde och tom. En handskriven lapp på dörren meddelar att stationen är stängd. Allmänheten hänvisas till det stora rättscentret nere i city.

Malmö värre

Och nere på Rättscentrum bedyrar Andy Roberts att den lokala närvaron ska öka. Han är chef underrättelsesektionen vid Malmöpolisen. Både han och hans kollega Claes Hermansson, chef för utredningssektionen, beskriver situationen i Malmö som besvärande även om de som många andra Malmöbor menar att ”det är lika besvärligt i Stockholm”.

Men det där stämmer inte riktigt. Enligt DN:s sammanställning har 42 mord begåtts i polisens södra region medan stora Stockholm redovisar 40 mord.

Skillnaden är också att Malmö är en liten kompakt stad där allt sker på begränsad yta. Där blir varje skottlossning en angelägenhet för alla. När en gängledare i januari sköts ihjäl utanför en grillrestaurang i Mobilias köpcentrum, då påverkades alla som någonsin handlat där. När knappt vuxna män mejas ner i Nydala och Gullviksborg innebär det att små barn får ta en annan väg till förskolan.

Knappt vuxna

Polisen och Malmö stad har en gemensam bild av brottsligheten. Den är löst organiserad, när de gamla gängledarna har dött eller hamnat i fängelse är det nu nästa generation som vill ta över. Knappt vuxna handlar de med knark, köper vapendelar på internet och tycker att de får respekt när de står och skräms utanför något minilivs. När de känner sig hotade skjuter de direkt.

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) sammanfattar Malmöbornas känsla i tre ord: "Nu räcker det."

Den unga organiserade brottsligheten måste mötas av ännu starkare motkrafter.

Fler bostäder

Polisen bör givetvis göra sitt arbete, just nu får Malmöpolisen hjälp med att utreda den senaste dödsskjutningen i Gullviksborg. Den nya polisorganisationen har inte satt sig än, men Andy Roberts och Claes Hermansson menar att målet måste vara att den södra polisregionen utreder sina egna brott.

Men det kommer att krävas mer än vanligt polisarbete. Malmö behöver fler bostäder med större lägenheter så att ungdomar inte tvingas hänga ute på gatan för att det är så trångt därhemma. Malmö behöver fler jobb. Ungdomarna behöver alternativ till den brottsliga karriären.

– Men inte bara enkla jobb, säger Andreas Schönström. Vi har egentligen tillräckligt med enkla jobb här i Malmö. Vi behöver medelkvalificerade jobb, men det förutsätter fler arbetsmarknadsinsatser och mer utbildning.

Mammorna viktiga

Stadens unga behöver andra möjligheter eller karriärvägar, för den som vill kalla det så. Männen behöver framtidstro och kvinnorna behöver komma ut på arbetsmarknaden. Det sista är inte minst viktigt, kvinnorna och mammorna är nyckeln till en framgångsrik brottsbekämpning.

Nere på Nobelvägen träffar vi Jelica Ugricic som engagerat sig i kvinnoföreningen Winnet. Lokalen är nymålad och i ett rum intill kommer kvinnorna i kollektivet Yallatrappan snart att öppna ett kafé. Här doftar redan kaffe och goda kryddor.

– Jag kom hit från gamla Jugoslavien på 60-talet, berättar Jelica. Min man fick arbete och jag satt hemma utan något att göra. Inga pengar, inga vänner och när maken kom hem var jag sur och grinig.

Fem pistoler

Jelica började snart organisera fruarna till alla de invandrare som arbetade på Kockums. Fruarna fick komma hemifrån, de fick vänner, barnpassning, hälsovård, svenskutbildning och snart kunde de gå ut på arbetsmarknaden som starka och självständiga kvinnor.

Femtio år senare tar Jelica nya tag. I Malmö behöver en helt ny generation kvinnor stöd och hjälp för att ta sig hemifrån. Det manliga Malmö behöver fler synliga kvinnor, när fruarna går till jobbet kan inte männen sitta och hänga.

Stökiga ungdomar behöver dessutom mammor som med auktoritet kan hålla barnen borta från gatorna. Härom veckan stoppade Malmöpolisen en 17-årig mopedkille i skyddsväst och med fem pistoler på sig.

Det räcker nu.

Starka motkrafter

Polisen måste gripa de kriminella ungdomarna så att de får stå till svars för sina handlingar.

Kvinnorna måste ut i samhället för att få det självförtroende som krävs för att fostra sina barn.

Skolan, socialen, Malmös alla företag och organisationer måste fortsätta sitt långsiktiga samarbete för att bygga Malmö starkare.

Till sist, Malmö är inte som resten av Sverige. Staden behöver fler tjänstemannajobb och helt lagliga karriärmöjligheter.

Följ ämnen i artikeln