Gamla M kvar i EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 maj 2009. Gunnar Hökmark drog moderaterna högerut under Bo Lundgrens tid som partiledare. Hökmark var ”övertygad om att vi skulle utmana från höger, vi skulle attackera från en position långt högerut”, menar Fredrik Reinfeldt i Anita Kratz bok om statsministern.

Nu kampanjar Reinfeldt och Hökmark tillsammans inför EU-valet. De gör det utifrån moderaternas 27 punkter i valmanifestet, som var och en ”verkar ha en tydlig adressat” bland väljargrupperna, med Sydsvenskans träffande formulering. Moderaterna vill slå vakt om den svenska modellen på arbetsmarknaden, höja EU:s klimatmål, och så vidare.

Betyder det att Gunnar Hökmarks värderingar förändrats efter 30 års utpräglad marknadsliberalism?

Miljömål – utomlands

Moderaternas förstanamn kom lindrigt undan i gårdagens P1-morgon. Naturskyddsföreningens underbetyg till Hökmarks miljöarbete handlade om skillnaden mellan ”tyckande” och ”resultat”. I själva verket, menade Hökmark, är det miljövänligt att säga nej till principen att byta farliga ämnen mot säkrare alternativ. Det är han tämligen ensam om att hävda.

Gunnar Hökmark argumenterade för att EU ska nå sina klimatmål med hjälp av investeringar utomlands, också det en linje som får kritik av miljörörelsen.

Han nämnde däremot inte Chris Horner, en lobbyist som länge bekämpat ambitiös klimatpolitik. Nu gör Horner sitt bästa för att hindra USA att skriva under ett ambitiöst bindande klimatavtal. Gunnar Hökmark är vice ordförande för tankesmedjan European Enterprise Institute, där Chris Horner har hand om ”externa relationer”.

Det är svårt att förstå hur moderaternas stora ord om miljön i valmanifestet går att förena med EU-parlamentarikernas agerande. Förutom Gunnar Hökmark får även Christofer Fjellner och Anna Ibrisagic ”tummen ned” av Naturskyddsföreningen.

Nobbade Borg

Märkligt är det också att höra Gunnar Hökmark försvara den svenska modellen på arbetsmarknaden. Anita Kratz berättar i sin bok hur Anders Borg år 1999 försökte invända mot Hökmarks dogmatiska linje om att ändra arbetsrätten. Synpunkterna hamnade i Hökmarks byrålåda.

Den marknadsliberala linjen syns även i Hökmarks motstånd mot tuffare regler för spekulationsfonder. ”Finansiella marknader behöver regleras, men på ett enkelt och milt sätt”, skrev han nyligen på webbsajten EUObserver.com.

EU-valet är inte tråkigt. Det är spännande och viktigt, bland annat därför att de ideologiska motsättningarna är stora.

Personerna har makten

Moderaterna i Bryssel har inte ömsat skinn. De tillhör den gamla skolan. Varför skulle de rösta annorlunda nästa mandatperiod än de gjort hittills?

Efter den 7 juni kommer det moderata valmanifestets värde att falla snabbt. Då är det personerna vid röstknapparna som har makten, inte imageskaparna på det moderata partikansliet.

ME

Följ ämnen i artikeln