Väljer du fel sill kan det bli farligt för kroppen

Se till att du inte syndar i fiskdisken i jul

Håll koll på din sill!

Det svenska julbordet är känt för sin fläskfäbless. Men även sillen har en hedersplats. Av klimatskäl är det bäst att köra helt vegetariskt, men vill du ändå äta fisk gäller det att se upp.
På grund av miljögifterna dioxin och PCB, uppmanar Livsmedelsverket barn, unga, och de som vill som vill bli gravida att bara äta fet östersjöfisk 2-3 gånger om året.

Men även om du skär ner din konsumtion till endast midsommar och jul, finns det ändå anledning att tänka efter. För sillen i Östersjön håller på att försvinna. Storskaliga trålare har i åratal dammsugit havet på matfisken. Nu har det gått så långt att Världsnaturfonden WWF i år gav sillen rött ljus i sin fiskguide.

Svårt att hålla koll

EU:s fiskerikommission tog det hela ännu längre: de uppmanade till ett fiskestopp på sill i hela Östersjön. Precis som de gjort med ålfisket i Europa. Men Sverige vägrar lyssna, och fortsätter tillåta fiske av både ål och sill i Östersjön.

Enligt WWF:s guide är sill som är fiskad med flyttrål från Island okej. Likaså om den är fiskad med flyttrål eller ringnot i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön eller i östra Engelska kanalen.
Men det är inte bara sillen man ska hålla koll på. Det gäller även att se upp med den gravade eller rökta laxen. Den vildfångade säger WWF i stort sett nej till, medan den lax som odlas i Norge i öppna kassar kan vara okej att äta någon gång om året.
Men då ska man veta att en del av den sill som fiskas av trålare i Östersjön omvandlas till fiskmjöl, där fisken då renas från miljögifter. Det här mjölet ges därefter till diverse djur. Även till en del odlade laxar.

Ett så kallat... kretslopp.

Valfrihet eller överlevnad?

Slutsatsen blir aningen obekväm. Vill du ha fisk på julbordet så behöver du alltså ha stenkoll på var den kommer ifrån. För varje år tycks också de godkända fiskarna dessutom bli allt färre. Mer än 90 procent av världens fiskebestånd fiskas idag till sin maxgräns – eller över den.

Det är upp till var och en vad man har på julbordet. Men att kräva av konsumenter att de utöver priser också ska hålla koll på märkningar och guider är rätt mycket begärt. Särskilt mitt i julstressen.

Det hela säger också något om vårt samhälles besatthet av valfrihet. Valfriheten ska få gå före allt, även arters överlevnad. Den tanken kommer med en bitter eftersmak som inte ens Bäska droppar kan få en att glömma.
Med det sagt: skål! Och god jul.

Följ ämnen i artikeln