Iran håller fortfarande en svensk som gisslan

Två år idag sedan Johan Floderus fängslades

Johan Floderus, 33, greps i Iran för exakt två år sedan.

I dag är det två år sedan svenska Johan Floderus, 33, greps av iransk säkerhets- och underrättelsetjänst på flygplatsen i Teheran. Sedan dess har han suttit i Evinfängelset.

Belgaren Olivier Vandecasteele satt fängslad tillsammans med Floderus under tre veckor. I en källarlokal formade de blöta brödbitar till tärningar och hittade på spel för att fördriva tiden.

Vandecasteele berättar att det värsta under tiden i fängelset var den psykiska tortyren.

Hungerstrejkat

Behandlingen av Floderus strider mot mänskliga rättigheter, skriver Amnesty International. Han har hållits isolerad i långa perioder och utsatts för ljustortyr, inlåst i rum med starka lampor påslagna dygnet runt, med bara tunna filtar att sova på. Han nekas tillräckligt med tid utomhus och har behövt hungerstrejka för att få ringa till sin familj.

Iranska myndigheter anklagar Floderus för spioneri. Rättegången mot honom inleddes i januari i år, och åklagaren yrkade på dödsstraff. Domen har inte meddelats ännu.

Bricka i ett spel

Svensken används som en bricka i ett politiskt spel. Förmodligen vill den iranska regimen få till en fångutväxling – Floderus och svensken Ahmadreza Djalali i utbyte mot Hamid Noury, som dömts till livstids fängelse i Sverige för avrättningarna av tusentals politiska fångar i just Evinfängelset 1988.

Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit att Sverige måste gå med på en fångutväxling, om det är det som krävs för att Johan Floderus och Ahmadreza Djalali ska bli fria. En del menar att ett utbyte skulle uppmuntra till fler gisslantaganden. Men i fall som dessa måste man släppa politisk prestige och teoretiska principer. Det är inte läge att försöka vara duktig.

Ger inte upp

I dag är Vandecasteele är fri. Belgien bytte honom mot en terrordömd iransk diplomat.

Två år i Evinfängelset är en fruktansvärt lång tid. Ikväll samlas Johan Floderus familj, vänner och de som stöttar svensken i Evinfängelset för en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm.

De har inte gett upp hoppet om att få hem honom.

Det får inte resten av världen, Sverige, EU och regeringen heller göra.

Följ ämnen i artikeln