Du får inte högre lön om sopgubbarna sänker sin

Miljöarbetarna på Reno Norden går inte tillbaka till arbetet, trots fredagens utslag i Arbetsdomstolen.

I förra veckan beslutade Arbetsdomstolen att den vilda sopstrejken bland Stockholms sopåkare är en olovlig stridsåtgärd.

Men fortfarande strejkar ett trettiotal anställda på det största sophämtningsföretaget i staden, Reno Norden. Sopåkarna på det konkurrerande företaget Liselotte Lööf återgick dock till arbetet i går morse.

Kalkylerade med sänkt lön

– Samtliga bilar är ut och kör in avfall. Vi känner att vi vill hålla kvar en seriös aktör, vårt företag, på marknaden, säger Mikael Drejmark, talesman för renhållarna till tidningen Transportarbetaren.

Seriostitet, ja. Det kan man inte anklaga Reno Norden för att äga. Bolaget är konkursmässigt och har fått böta 1,4 miljoner för att de har brutit mot värdepapperslagen och inte informerat om sin ekonomiska kris.

När Reno Norden vann den senaste upphandlingen av sophämtning i Stockholm gjorde man det med ett bud där man kalkylerat med att de anställda skulle tjäna mindre. I höst vill arbetsgivarna alltså sänka sopåkarnas löner med flera tusen och samtidigt öka arbetsbördan.

Men det finns andra oseriösa aktörer i diskussionen om sopstrejken. En sådan är moderaten Christoffer Fjellner. I dagarna meddelade han på Aftonbladets debattsida att sopstrejken är en ”lyxstrejk” eftersom undersköterskor och poliser tjänar mindre än en sopåkare.

Allt fler vill sänka löner

På en punkt har han rätt. En sopåkare i Stockholm kan med olika tillägg få en månadslön runt 35 000 kronor, medan en landstingsanställd undersköterska i genomsnitt tjänar 24 900 i månaden.

Fjellner är nu inte den förste gör lönejämförelser i en konflikt som handlar om just löner. Det är nästan som om folk tror att om sopåkarna går med på att få sina löner sänkta så kommer alla yrkesgrupper vi tycker är underbetalda få mer i lön.

Låt oss ha det sagt: På svensk arbetsmarknad i dag finns det stora grupper som tjänar alldeles för dåligt. Och det handlar ofta om kvinnor. LO har visat hur arbetarlönerna i alla branscher som domineras av kvinnor ligger under genomsnittet. Alla löner i branscher där män dominerar ligger å andra sidan över samma genomsnitt.

Men det är verkligen inte sopåkarnas fel. I en strid om hur löner och villkor är ens motpart arbetsgivaren. Inte andra yrkesgrupper. Om du och jag håller tillbaka våra lönekrav kommer inte arbetsgivare i kvinnodominerade branscher belöna sin personal med högre lön.

Snarare är det så att man även här försöker sänka lönerna, bland annat genom att hyvla arbetstider.

Lönesänkarsjukan härjar på hela arbetsmarknaden, men sådant bekymrar förstås inte figurer som Christoffer Fjellner.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.