Näthatar hellre Isabella än stöttar Greta

Inga massprotester i Sverige

Greta Thunberg flankerades av de belgiska klimataktivisterna Anuna De Wever och Kyra Gantois när hon klimattalade inför EU-toppar på torsdagen.

I dag anlände Greta Thunberg till Bryssel. Med tåg givetvis. På förmiddagen höll hon ett tal på Europeiska ekonomiska och sociala kommittén EESK om EU:s framtid och det kommande EU-valet i maj.
Svenskan läxade upp en rad EU-toppar och uppmanade unionen att tala mer med klimatforskare och trappa upp klimatarbetet till 2030.
Med sig på scenen hade Greta Thunberg flera av de ungdomar som har arrangerat den klimatdemonstration som äger rum på torsdagseftermiddagen och där svenskan också ska hålla tal.

– Om ni tycker att vi ska vara i skolan i stället, så föreslår vi att ni tar vår plats på gatorna och strejkar från era jobb, sa den svenska klimataktivisten och möttes av stående ovationer.
Det som började med en sittprotest utanför Rosenbad i augusti mot att Sverige inte lever upp till Paris-avtalet har spritt sig bland unga över hela världen.

I Belgien har uppslutningen varit störst. Där har arrangörerna Anuna De Wever, 17, och Kyra Gantois, 19, inspirerats av Greta Thunberg och samlat tiotusentals unga belgare varje torsdag för att under paroller som "En het planet är inte cool" protestera mot landets miljöpolitik.

Svenska massprotester har uteblivit

Även på helgerna har demonstrationstågen i Belgiens storstäder varit omfattande. Trycket i protesterna har varit så stort att de fått landets miljöminister på fall efter att hon spridit konspirationsteorier om de unga arrangörerna.
Greta Thunberg har inte bara utmanat Pippi Långstrump om att ha världens mest kända flätor. På ett drygt halvår har blivit en galjonsfigur för en global klimatrörelse.
Men inte riktigt i Sverige.

Visst har Greta Thunberg fått enormt stor uppmärksamhet även här. Hon har intervjuats överallt och hundratals unga människor har anslutit till hennes fredagsprotester utanför Rosenbad och arrangerat protester och skolstrejker runt om i landet.

Kanske är skammandet av miljövårdslösa kändisar den största Greta-effekt vi hittills sett i Sverige.

Men de riktigt maffiga manifestationerna som fyller gator och torg har uteblivit.

De som nu är mellan 18 och 24 år brukar kallas för smartphonegenerationen. Det är unga som i första hand definierats av smartphoneutveklingen och att växa upp i en osäker omvärld.
Enligt den senaste Ungdomsbarometern har dagens unga ett stort politiskt intresse. Miljö- och klimatfrågor är dessutom den allra viktigaste frågan efter jämställdhet för den så kallade smartphonegenerationen. Dessa unga svenskar utmärker sig genom att ha ett lågt förtroende för politiska partier och för att hellre kanaliserar sitt engagemang på annat sätt, gärna på nätet.

Förklarar kritiken mot Isabella Löwengrip

Kanske är det i det ljuset man ska se skammandet av Sveriges största bloggare, Isabella Löwengrip, i helgen. Hon bloggar ofta om klimatfrågor men flyger ideligen kors och tvärs över världen. I fredags lade hon upp en strandbild på sig själv i baddräkt från hennes weekend-semester i Qatar på Instagram.
Bilden väckte raseri i Löwengrips kommentarsfält.
Kanske är skammandet av miljövårdslösa kändisar den största Greta-effekt vi hittills sett i Sverige.

Men framtidens mest vi-orienterade ödesfråga kan inte handla om individer. Verklig samhällsförändring kräver politisk organisering. Makthavarna i de etablerade partierna måste känna att pressen är så stor att marken under dem skakar för att de ska genomföra obekväma beslut. Då räcker det inte att bara rasa i kändisars kommentarsfält.
Det är dags att dagens unga (och äldre för den delen) lägger ned mobilen en stund och går ut och protesterar på gatorna i stället. Och för Greta Thunberg att bli profet i sitt eget hemland.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.