Hämndporrlagen skyddar inte tjejers bilder på nätet

Privata foton laddades upp på en porrsajt

Bilden är en genrebild.

Flickan satt på bussen när en okänd person ringde och berättade att det låg bilder på henne ute på en porrsida. Dessutom stod hela hennes namn utskrivet tillsammans med hashtags om att ”suga kuk” och ”gilla att knulla”.
Sammanlagt har åtta flickor på en skola i Stockholmstrakten drabbats av samma sak. En 15-årig skolkamrat misstänks för att ha stulit 18 lättklädda bilder från tjejernas privata Instagram-konton och laddat upp dem på en porrsajt.
Känslan av ilska, sorg och maktlöshet som dessa unga tjejer måste ha känt är inte svår att sätta sig in i. Men de gjorde det enda rätta: De polisanmälde skolkamraten.

Kan straffas med fängelse

Sedan 2018 har Sverige fått en lagstiftning för den här typen av brott, kallad "hämndporrlagen". Den gör det olagligt att utan medtycke sprida bilder och videor där en person visar sitt sexualliv, befinner sig i en utsatt situation eller är delvis naken.

Brottet rubriceras som integritetsintrång och straffsatsen är allt mellan böter och två års fängelse, men om det betraktas som grovt gäller sex månaders fängelse som lägst och fyra år som högst.
För de åtta flickorna i Stockholm blev det rättsliga utfallet en stor besvikelse. Tingsrätten friade nästan helt den 15-årige pojken, som bara dömdes för en av de 18 bilderna, de övriga 17 ansåg tingsrätten inte kunde betraktas som "delvis nakna" som den luddigt formulerade lagtexten lyder.
I domen tas ingen hänsyn till det sammanhang som bilderna har visats eller till att tjejernas namn har blivit exploaterade på en porrsajt. Det är upprörande och visar att den nuvarande lagstiftningen är långt ifrån tillräcklig.

Berövades upprättelse

Den 15-årige pojken nekar till brott, men har dömts till ungdomsvård och ska betala 5 000 kronor i skadestånd till en av flickorna. Kvar står sju tonåriga tjejer som har berövats upprättelse. De var modiga nog att polisanmäla händelsen, men har svikits av det svenska rättssystemet. Och tyvärr är de långt ifrån ensamma.
Förra året presenterade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, siffror som visade att bara nio av 1 100 anmälningar om "olaga integritetskränkning" har lett till åtal. Mörkertalet över de som inte vågar eller orkar anmäla beräknas dessutom vara stort – och viljan att anmäla lär inte öka av historier som den om de åtta Stockholmstjejerna.
En av papporna till de drabbade uttrycker stor besvikelse i Aftonbladet och beskriver det svenska rättväsendet som "katastrofalt". Det är svårt att inte hålla med.
Förhoppningsvis överklagas domen till högre distans av åklagaren. Om vi inte får vägledande domar som skärper lagstiftningen måste riksdagen strama upp regelverket.

Att sprida nakenbilder på andra på nätet är allvarligt och ett relativt nytt fenomen. Då måste vi ha en lagstiftning som hänger med sin tid och får brottsoffren att känna att de blir tagna på allvar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.