Ett samhälle i kris när unga kraschar

Ökat med 370 procent

Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna ökat med 370 procent sedan 2011.

Aldrig tidigare har så många svenskar varit sjukskrivna för psykisk ohälsa, och en stapel lyser rött: antalet drabbade unga kvinnor. Det är temat för Uppdrag Gransknings serie “Sjukt stressad”. Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna ökat med 370 procent sedan 2011.

Det ilar till när man läser det, siffran är häpnadsväckande. Störst är den procentuella ökningen bland de yngre, även om den största gruppen sjukskrivna är kvinnor i åldern 45–49 år.

Vi vet sedan länge att kvinnor tar den största smällen av stress i samhället. När det gäller lite äldre kvinnor så har det funnits faktorer som är omöjliga att bortse från. Kvinnors lågbetalda slit i välfärdsyrkena. Ojämställdheten. Dubbelarbetet med jobbet och hushållet, pulsökningen vid hemkomsten, när nästa skift tar vid.

Glömde bort var hon bodde

Unga möter en alltmer otrygg arbetsmarknad, en växande gig-ekonomi där högpresterande utnyttjas till max. Men utbrändhet drabbar ännu yngre människor än så.

I UG:s serie möter vi 18-åriga Emma Hagen, som kraschade 2018. Då var drömmen att bli frisör och driva egen salong. Hon blev sjuk av stress efter ett sommarlov då hon jobbade heltid, tog körkort och samtidigt drev en blogg. Något slags Blondinbella-tillvaro, där sömn blev en bristvara. Det blev 4–6 timmar per natt. När smällen väl kom kunde Emma inte hitta hem, hon glömde bort var hon bodde.

Minnesproblem, stora sömnsvårigheter, hjärtklappning, nedstämdhet, allt annat än det en ung människa på väg ut i livet ska känna. Men det har länge varit känt att stress bland unga är ett växande problem.

Överbelastade skolkuratorer

“Vårt samhälle bygger på prestation – det genomsyrar allt”, sa Mona Drar, legitimerad psykolog, i en kommentar i ämnet.

Sociala medier finns numera som en ständig måttstock, en spegel som förstorar både framsteg och misslyckanden.
Vi ser ett samhälle där allt fler unga blir sjuka av stress, samtidigt som fler människor kastas ut ur trygghetsnätet.

Det har larmats i omgångar om att skolkuratorer på många håll är överbelastade och måste bli fler. Dags att dra i bromsen, utreda, åtgärda på bred front. Ge folk en riktig sjukförsäkring och trygga anställningar. Stärk upp psykiatrin, inte minst för unga.
Om pressen och hetsen ätit sig in i ungas medvetande, en arbetslinje där du aldrig är bättre än din senaste prestation, så måste samhällsbygget visa att du kan hitta rätt i din egen takt.

Och faller du så tar vi emot dig.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.