Kampen för välfärden är inte över riktigt än

Idag röstas regeringen och vänsterpartiets förslag om att stoppa vinsterna i välfärden ner, men frågan är fortsatt viktig.

I eftermiddag faller regeringens och Vänsterpartiets förslag om vinstbegränsningar i svenska välfärdsföretag. Man törs väl gissa att champagnekorkarna far all världens väg hos lobbyorganisationer och välfärdsprofitörer.

Konstigare är det att även allianspartierna och SD kommer att fira.

Genom praktiskt taget helt fri etableringsrätt inom skola, vård och omsorg har det uppstått en situation där samhället betalar för dessa tjänster utan att kunna styra hur eller var de utförs. Företag har i stort sett fri dragningsrätt på skattemedel.

Skatteläckage

Vi har fått se hur skolor och vårdcentraler blivit varor på en marknad och hur oerhörda belopp – våra skattpengar – försvunnit till skatteparadis i mystiska skatteupplägg. Men det låtsas politikerna inte om.

Betygsinflation, räntesnurror, lägre personaltäthet, skolkonkurser, vanvård, sämre arbetsmiljö, lägre löner, ägandekoncentration – ja, allt vi fått på köpet med avregleringarna av den offentliga sektorn – blundar de för.

Lobbyn styr

Under de senaste åren har vi fått lära oss att allt mindre av svensk politik styrs av vad som är rationellt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och allt mer av de lobbygrupper som har tillgång till makthavare.

Inför valet 2014 presenterade tankesmedjan Tiden en rapport med den iögonfallande titeln ”Oligarkerna – vinnarna i spelet om välfärden”. Den är värd att läsa om.

I rapporten får vi träffa de politiker och tjänstemän som drev igenom privatiseringen av välfärden och nu äger eller leder välfärdsbolag. Vi får stifta bekantskap med riks- och lokalpolitiker som genom sin position eller sina personkontakter tagit över offentliga verksamheter när de privatiserats. Vi får träffa männen som styr och ställer i välfärdskapitalet. De är medlemmar i M eller L, har täta band till de borgerliga partierna, men även till S och MP.

Det har gjort att vi i Sverige har fått en typ av låtsasentreprenörer vars framgång bygger på politiska kontakter. Det har skapats en fejkmarknad där man kan köpa loss en kommunal vårdcentral för 700 000 kronor och snabbt sälja den för 20 miljoner.

Vårt val

Och väljarna har fått se hur en liten grupp människor blivit fruktansvärt rika på verksamheter som har att göra med våra skattepengar, vår ålderdom och våra barns mattekunskaper.

Allt detta ska nu få fortsätta. Men det kommer motståndet med tingens ordning också att göra.

Att vara emot ideologiskt motiverat skatteläckage är ingen totalitär ytterkantsposition. Det handlar om att värna legitimiteten i hela idén om gemensamt finansierade välfärdstjänster.
Till sist är det vad valet i september måste handla om.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.