Svenska barn ska inte gå hungriga till skolan

Elisabeth Svantesson måste höja barnbidraget

Var tredje ensamstående förälder med normala inkomster har inte råd att köpa nyttig mat varje dag.

Många ensamstående föräldrar har svårt att mätta sig själva eller sin familj. Särskilt tufft är det för de som tjänar minst. I en undersökning som bland annat Röda Korset och Hyresgästföreningen gjort svarar en av åtta att pengarna inte räcker för att familjen ska äta sig mätta.

Var fjärde familj med låga inkomster har haft svårt att betala räkningarna.

Går inte ihop

Också föräldrar med en genomsnittlig lön har svårt att få det att gå ihop. Var tredje säger att pengarna inte räcker till hälsosam mat varje dag. Och många kan inte betala för barnens fritidsaktiviteter.

Enligt inflationssiffrorna som kom häromdagen har maten blivit mer än 22 procent dyrare det senaste året. Nästan allt har ökat i pris. Det enda som blivit billigare är salladskålen.

Det har blivit dyrt att vara svensk, som det hette i valrörelsen. Och dyrast är det att vara ensamstående förälder. Fattigdom är ett starkt ord, men det är det vi måste använda.

Andra val

Det är möjligt att någon självbelåtet kan säga att vuxna har sig själva att skylla. Att det funnits andra val att göra. Ett cyniskt sätt att betrakta världen, men vad ska man säga när det handlar om barn?

Barn som inte kan äta sig mätta. Barn som ser sina föräldrar hoppa över middagen för att maten ska räcka. Barn som tvingas sluta träna basket för att det inte finns pengar till avgiften.

Vilka val har de haft möjlighet att göra?

Finansminister Elisabeth Svantesson sitter just nu och arbetar med vårens ändringsbudget. När hon såg veckans inflationssiffror tänkte hon antagligen att hon gjort rätt. Att hennes roll just nu är att hålla hårt i plånboken.

Det gäller ju att få stopp på prisökningarna.

Barn skapar inte inflation

Den slutsatsen räcker inte. Att se till att barn kan äta sig mätta eller kan fortsätta att träna basket driver inte på inflationen. Det hotar inte samhällsekonomin eller stabiliteten.

Röda Korset, Hyresgästföreningen, Rädda Barnen och Majblomman har presenterat fyra förslag. Höj barnbidraget, värdesäkra bostadsbidraget, erbjud alla en skolfrukost och kostnadsfria fritidsaktiviteter.

Svantesson borde ta precis den listan direkt till förhandlingsbordet där budgeten nu skapas. Att höja barn- och bostadsbidraget är ett träffsäkert sätt att minska antalet barn som växer upp i fattigdom. Att betala kommunerna för skolfrukost skulle göra att färre barn tvingade starta skoldagen hungriga.

Det skulle inte spä på inflationen så det märks, men det skulle göra Sverige till ett mycket bättre samhälle.