Ta första bästa färja från Visby

Ministrarna Annika Strandhäll, Alice Bah Kuhnke och Ardalan Shekarabi deltog under Almedalsveckan 2015 i DJ-Battle, ett event där företrädare för de politiska partierna tävlar i att spela musik.

Klockan 07.05 går morgonens första färja från Visby till fastlandet. Om Almedalsveckans målbild är att stärka demokratin hade det kanske varit lämpligast att politikerna satte sig på den och reste till andra orter. Men så lär inte bli fallet i år. Därför kommer här ett förslag på samtalsämne över vinglasen: hur kan Almedalsandan nå fler?

Att Almedalen utesluter många är inget nytt. Varje år får vi höra om hur hotellrummen kostar mer än vad de flesta tjänar i månadslön och om event som är stängda för de som inte står på rätt listor. Den verkliga makten rör sig inte i de publika forumen utan finns i rummen utan insyn, där politiker, byråer och lobbyister kan tala ostört.

Provocerande att problematiken fortsätter

Med detta i åtanke är det faktiskt lite provocerande att Almedalsveckan väljer att fira 50 år under temat ”i demokratins tjänst” utan att adressera problematiken. Det visar på viss tondövhet.

Almedalen är på många sätt ett fantastiskt forum där kommuner, landsting, myndigheter, företag och organisationer får möjlighet att utbyta kunskap och erfarenheter. Det ska självklart värnas. Men också vidgas.

I helgen föreslog Jeff Werner, professor i konstvetenskap, på DN-Debatt att Region Gotland borde ta ett större ansvar för att möjliggöra lokaler till andra aktörer än de som kan betala mest. Det kan handla om att ge vissa organisationer förtur till de bästa lägena i Visby. Det vore rimligt.
Partierna behöver i sin tur engagera sig i att sprida Almedalens budskap till de som behöver få höra det som mest.

Börjat tappa tron på demokratin

Förra året var Stefan Löfven smart nog att avstå Visbybesök. I stället åkte han på Sverigeturné och tog med sig Almedalstanken ut i landet. Det var förvisso en rätt regisserad resa, men alltjämt en viktig markering.
Även i år har Löfven gjort en liknande poäng genom att ta bussen från Jämtland ner till Visby med stopp i Dalarna, Skaraborg och Småland. Där finns många väljare som börjat tappa tron på att politiken och demokratin finns till för dem.

Vilka åsyftas? SOM-institutet släppte nyligen sin årliga antologi och kartlägger i ett kapitel en grupp väljare som de kategoriserar som alienerade. De har lågt förtroende för politiker och är inte politiskt intresserade. Typexemplet är en låginkomsttagare från landsbygden eller en mindre ort. Klyftan mellan de som hoppar mellan mingel i Almedalen och den här gruppen kanske aldrig har varit större.

När politiker från vänster till höger pratar om att ”det går bra för Sverige, men inte för alla svenskar” är det bland annat den här gruppen de talar till. Men de lär inte nå deras uppmärksamhet från vinbaren i Visby. Då bör de ta färjan någon annanstans.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln