Nu är det faktiskt pensionärernas tur

Stefan Löfven och Magdalena på besök på Roma Äldreboende.

Från LO-håll kallas det valrörelsens bästa besked hittills. Och visst är det på tiden att Socialdemokraterna nu föreslår en ordentlig förstärkning av pensionssystemet som i framtiden ska höja pensionsnivån till 70 procent av slutlönen.

Att omkring hälften av alla LO-kvinnor i dag blir fattigpensionärer är fullständigt oacceptabelt.
Pensionsreformen var Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons stora nyhet under Socialdemokraternas dag i Almedalen i går. Beskedet är enkelt: ingen ska behöva hamna i fattigdom efter ett långt arbetsliv.
– Pensionärer ska vi visa tacksamhet och vi ska hedra dem, sa statsministern på den pressträff han höll med finansministern på Roma Äldreboende på Gotland under torsdagen.

Arbetsgivarna ska betala 15 miljarder

Pensionerna ska stärkas genom att ålderspensionsavgiften för arbetsgivarna höjs med 15 miljarder kronor per år, samtidigt som människor måste jobba längre. Förslaget ska införas redan under nästa mandatperiod – om partierna i pensionsgruppen säger ja.
När pensionssystemet gjordes om på 1990-talet var tanken att det skulle bli robust genom konjunkturerna. Alla löntagare skulle få 70 procent av slutlönen att falla tillbaka på efter arbetslivet.

Så blev det inte.

Kvarts miljon fattigpensionärer

I dag beräknas en kvarts miljon svenska pensionärer har så låga pensioner att de klassas som fattiga. Stockholms Stadsmission har på senare år sett en kraftig ökning av fattiga och ensamma pensionärer som söker hjälp i Stockholm. Och antalet hemlösa över 65 år i Sverige har ökat med mer än 20 procent sedan 2011, enligt en granskning som SVT har gjort under våren.

Utvecklingen är bedrövlig.
Och värre kan det bli om inget görs åt pensionssystemet, varnar Pensionsmyndigheten.
När människor ser sina anhöriga vända på varenda krona och får höra att fattigpensionärerna blir allt fler sprider sig en rädsla för att bli gammal i hela samhället. Det är ovärdigt ett land som ekonomiskt går med stora överskott – och direkt farligt i ett samhällsklimat där populistiska krafter växer och hämtar näring ur missnöje.
En förstärkning av den allmänna pensionen är också ett sätt att skapa motvärn mot extremismen.

Kräver svar före valet

Nu ligger bollen hos de övriga fem partierna i riksdagens pensionsgrupp. Det krävs en stor majoritet för att mer pengar ska kunna skjutas in i systemet. Socialdemokraterna har gett sitt svar, framtidens pensionärer har rätt att få besked även från de andra partierna före valet. Hundratusentals svenskar ska inte behöva känna oro inför pensionen.