Lokaljournalistiken behöver förstärkas

140 tjänster försvinner när TV 4 slopar ­sina lokala nyhetssändningar.

TV4 lägger ner sina lokala nyhetssändningar. 140 tjänster försvinner i en handvändning. Med tanke på att många viktiga beslut fattas på lokal nivå, som exempelvis inom skolan och vården, är det här ett stort problem för demokratin. Sedan förra valet är det färre journalister som bevakar och granskar politiken.

Beslutet kom som en chock för många reportrar och tv-tittare. Och det är inte så konstigt. TV4 är knappast ett företag i kris. Snarare tvärtom. Bolaget noterade omkring en miljard i vinst förra året. Frågan är varför bolaget ändå väljer att göra på det här viset.

Förändrat tittarbeteende

Förklaringen är att ägaren Bonnier vill öka vinsten. Lokaljournalistiken äter upp hälften av den egna nyhetsbudgeten och det är inte värt priset, tycker ägarna. Åsikterna för vad TV4 ska syssla med verkar under lång tid ha gått isär. På SVT Debatt skriver Lennart Ekdal, före detta programledare på TV4, att han länge har bråkat med Bonnierledningen om bristen på en publicistisk idé med ­kanalen. 

Vd:n Casten Almqvist skyller på att tittarbeteendet har förändrats. Till ­Dagens Nyheter säger han att han inte tror att lokaljournalistiken tillhör framtiden. Han använder antagligen ordet ”tror” för det finns inget belägg för påståendet. Lokala nyheter är fortfarande det som lockar flest.

Politikerna slopade kravet

Att politikerna strök kravet på lokala nyhetssändningar ur TV4:s sändningstillstånd för en vecka sedan stärker inte heller lokaljournalistikens sak. Därför är det inte särskilt trovärdigt när den ansvarige kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth i flera medier säger sig vara förvånad över TV4:s beslut.

Lokala medier bidrar till att skapa en lokal debatt som i sin tur påverkar hur väl vår demokrati fungerar. Att inte ­lokaljournalistiken uppvärderas högre är anmärkningsvärt.

Följ ämnen i artikeln