Nytt politiskt landskap med samma konflikter

Stefan Löfven får styra samhällsutvecklingen

Uppdaterad 2019-01-23 | Publicerad 2019-01-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inget är klart innan allting är klart, men på fredag blir Stefan Löfven sannolikt statsminister igen. Och han blir det med hjälp av två partier som avsatte honom i slutet av september. Var det någon som sa comeback kid?

För Socialdemokraterna är det förstås ingen liten sak att - trots att 60 procent av mandaten i riksdagen går att placera till höger på den politiska skala – få bilda regering. Att styra riket, lägga budgetar, företräda Sverige i EU, lägga lagförslag, att ha ministerposter... Det är att styra samhällsutvecklingen.

Samtidigt går det inte att blunda för att den politiska plattform som partiet har förhandlat med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet innebär att samhällsutvecklingen i flera viktiga delar kommer sticka i väg högerut.

Det handlar om saker som sänkta skatter för höginkomsttagare, privatisering av Arbetsföremedlingen, försämring av a-kassan, tredubblat rut-avdrag och hot om att arbetsmarknadens parter måste acceptera en kraftig urholkning av anställningsskyddet.

"Som hämtade ur Internationella Valutafondens IMF:s krav på reformer för latinamerikanska krisekonomier på 80-talet", skrev ekonomikrönikören Per Lindvall när Annie Lööf presenterade några av punkterna. Till vänster tröstar sig en del med att de svårsmälta frågorna begravs i utredningar men läser man överenskommelsetexten mellan partierna är det ganska tydligt att man förväntar sig vissa resultat, bland annat vad gäller anställningsskyddet.

Det är inte socialdemokratisk politik, det är ultraliberalt tokfranseri. Sverige är förvisso ett liberalt och tolerant samhälle men politiskt finns inget större sug efter mer marknadsliberalism. Då hade väl Centerpartiet och Liberalerna samlat mer än 14 procent av väljarna.

På pressträffen i dag konstaterade Stefan Löfven att vi nu går in i ett nytt politiskt landskap. Det stämmer kanske, men i detta nya landskap finns konfliktfrågorna från det gamla politiska landskapet kvar.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning från september så var sjukvården, skola och utbildning, jämställdhet och den sociala välfärden väljarnas viktigaste frågor när de har valt parti.

Sådana realiteter måste faktiskt den tillträdande regeringen förhålla sig till.


 Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!