”Jag fick sluta jobbet när jag blev sjuk”

Svenskarna arbetar sjuka – till ett högt pris

Hostar du skrällande på mötet så att kollegorna vrider på nacken? Står du febrig och vinglig och staplar varor? Du är i så fall inte ensam om att ha gått till jobbet fast du är sjuk. Sju av tio svenskar har gått till arbetet sjuka i år, visar en rapport från Arbetsmiljöverket. Anställningstryggheten spelar roll. Nästan varannan tidsbegränsat anställd har gått till jobbet sjuk för att inte verka lat.

Du vill inte belasta dina kollegor. Ingen annan gör jobbet när du är hemma. Så du pallrar dig i väg till arbetsplatsen, med två Alvedon i kroppen och febern lågande.

”Oroväckande frånvaro”

På P3 Nyheters instagramkonto skriver en besökare:
"Se fan till att inte ha några barn heller. Vab tre dagar, sen själv sjuk två dagar nästa vecka, boom fick man ett sms om sin oroväckande frånvaro och om man faktiskt ville ha jobbet. Vips så stod man på jobbet dagen efter med 40C feber i tre dagar. Nej. Jag fick inte behålla jobbet när jag åkte på öroninflammation två veckor senare."
Vården är ett exempel på en sektor där arbetsbelastningen ofta är extrem. Många känner att det inte är ett alternativ att stanna hemma. Men det kostar att pressa kroppen till max när du behöver vila. Det riskerar nämligen att slå tillbaka i form av ökad ohälsa i längden, säger Gunnar Aronsson, professor i arbetspsykologi, till TT.

Osund arbetskultur

Rätten till tillsvidareanställning, kollektivavtal och starka fack gör enorm skillnad här. Det handlar om att kunna ta strid för en rimlig belastning, i en tid när organisationer slimmas och allt fler bemanningsbolag tas in. Ingen är oersättlig, är det underliggande budskapet.

Det handlar i grunden om en osund arbetskultur som drabbar de med minst trygghet, med minst ekonomiskt svängrum. Det är en fråga om klass. De som är mest otrygga får också betala mest.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.