ÅSIKT

Små kommuner blir utan välfärd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Dorotea betalar invånarna 35 kronor och 15 öre i kommunalskatt. Vellingeborna betalar 29 kronor och 19 öre. Det blir en skillnad på nästan 6 kronor för varje intjänad hundralapp.

Dorotea ligger i Västerbottens inland, Vellinge på den skånska slätten. Det är så det ser ut. Kommunerna med den högsta kommunalskatten finns i Norrlands inland, i Bohuslän eller Dalsland. De kommuner som har den lägsta skatten ligger i Skåne och runt Stockholm.

Stora skillnader

Enligt SVT betyder det att det kan skilja 16 000 kronor om året i skatt för den som har en lön på 30 000 kronor i månaden. Den som tjänar 25 000 i Dorotea betalar en högre procent av sin lön i skatt än den som tjänar 40 000 i Vellinge.

Ulf Kristerssons reaktion är talande.

– Kommuner bestämmer sin kommunalskatt, sa han överslätande i onsdags till SVT.

Låt oss hoppas att moderatledaren gör sig dummare än han är. Kristersson har trots allt varit kommunalpolitiker och vet att omkring 90 procent av de kommunala kostnaderna styrs av statliga regler som gäller hela landet.

Inte bättre välfärd

Inte ens Ulf Kristersson inbillar sig att skillnaderna i skatt beror på att invånarna i Dorotea eller Munkedal - en annan högskattekommun - får mycket mer för sina skattepengar än den som har sin adress i Vellinge eller Solna.

Kommunerna utgör kärnan i det vi kallar välfärd. Den kommunala ekonomin sätter ramarna för hur barnomsorg, skola och äldreomsorg fungerar i praktiken.

Att den som bor i en landsbygdskommun tvingas betala en mycket högre skatt än den som bor i en kommun i närheten av någon av våra större städer är inte bara en skatteorättvisa. Det handlar framför allt om rätten till en fungerande välfärd.

Skillnaderna i kommunalskatt visar att fördelningssystemet mellan kommunerna inte fungerar.

Problemet kommer att bli värre. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting fattas det 19 miljarder kronor i kommunernas budgetar redan nästa år. År 2022 kommer underskottet att ha stigit till 62 miljarder.

Naturligtvis drabbas redan fattiga kommuner att hårdast. Och om inget görs betyder det ännu högre kommunalskatter för invånarna där.

Slår hårdast mot fattiga

Just kommunalskatten slår dessutom hårdast mot de som har de lägsta inkomsterna.

Det finns en ganska enkel lösning på problemet. Att staten tar ett mycket större ansvar för finansieringen av kommunernas välfärdsarbete. Just det har till exempel LO krävt.

Generella statsbidrag till kommunerna är kanske inte den bästa politiska parollen, men det handlar faktiskt om att det ska finnas personal i hemtjänsten och lärare i skolan.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Välfärd

Dorotea

Vellinge