Sverige är ensamt om frysta bistånd till Gaza

100 palestinska barn dör per dag i kriget

Två skadade pojkar evakueras ur förödelsen efter Israels bomber i Gaza city.

FN:s säkerhetsråd har gång på gång skjutit upp omröstningen om en resolution om vapenvila i Gaza. De 15 medlemsländerna i rådet ska ha varit oense om ordvalet av just ”vapenvila”. Israel sitter inte i säkerhetsrådet, men landets regering har meddelat USA att de inte är nöjda med formuleringen.

I nuläget lutar det åt en ”krigspaus” i utbyte mot att Hamas lämnar över 40 krigsfångar.

Samtidigt som säkerhetsrådet ägnar sig åt semantiska diskussioner har striderna i södra Gaza intensifierats. Bara under tisdagen ska hundra palestinier ha dött i israeliska bombattacker.

Dödssiffrorna från det fasansfulla kriget är svindlande. Hittills har omkring 20 000 palestinier dödats, två tredjedelar har varit kvinnor och barn. I genomsnitt dödas hundra barn per dag.

När utrikesminister Tobias Billström (M) ombads att kommentera dödstalen i SVT Agenda i söndags pratade han runt det. Billström kunde inte fördöma att så många barn har fallit offer i Israels brutala krig mot Hamas som främst har drabbat civilbefolkningen.

Utrikesministerns tystnad är häpnadsväckande och skamlig.

Men så har också den svenska regeringen ställt sig ensidigt på Israels sida i konflikten på ett sätt som utmärker Sverige i Europa.

Efter Hamas blodiga terrorangrepp mot Israel den 7 oktober reagerade omvärlden starkt. Sverige och många andra länder tog beslutet att frysa utvecklingsbiståndet till Gazaremsan. Men relativt omgående återupptogs utbetalningarna.

Utvecklingsbistånd går till skolor, demokratiarbete och sjukvård och är livsviktigt för en stor del av civilbefolkningen. Nu har svenska projekt tvingats stänga ned och sparka personal.

Den svenska regeringen har motiverat det med att de inte tänker skicka pengar som kan misstänkas gå till Hamas.

Danmark fattade nyligen beslutet att återuppta utbetalningarna. Danska UD bedömde att det inte finns några bevis för att stödet skulle missbrukas, meddelade landets statsminister Mette Frederiksen (S).

Men den svenska regeringen är inte av samma uppfattning.

Biståndsminister Johan Forssell (M) gav i slutet av november biståndsmyndigheten Sida bakläxa när de presenterade sin genomgång av biståndsprojekt till Palestina.

Därefter ändrade han uppfattning och Sida kunde återuppta finansiering för viss ”prioriterad verksamhet” i Palestina. Men beslutet går inte att tolka som annat än godtyckligt.

Det finns inget som pekar på att just dessa verksamheter är annorlunda än de som får sina pengar frysta.

I slutändan är det inte Hamas terrorsoldater som drabbas utan en civilbefolkning som just ni utsätts för ofattbart lidande.

Tidö-regeringens biståndspolitik är därför inte bara skadlig utan spelar också extremisterna i händerna.

Följ ämnen
Gaza