Unga mår dåligt av nyliberalism

Sms-jobb och låga löner skapar stor oro

Trots att ungdomsarbetslösheten sjunkit de senaste åren verkar unga inte ha det särskilt bra. Fler har så kallade sms-anställningar, vilket betyder att de ofta får reda på om de behövs på arbetsplatsen på morgonen samma dag som eventuella pass.

Dagens ungdom framstår som lätt hjärntvättad.

I rapporten "Unga med attityd 2019 – arbete och arbetsmarknad", släppt av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor förra veckan, resonerar svenskar mellan 16 och 29 år om arbetslivet. De flesta uttrycker missnöje med behovsanställningar och vad som får anses vara den borgerliga arbetsmarknadspolitikens konsekvenser. Men när de ska resonera kring åtgärder låter de som kopior av Annie Lööf.

Osäkerheten ger psykisk ohälsa

Rapporten är deppig läsning. Trots att ungdomsarbetslösheten sjunkit de senaste åren verkar unga inte ha det särskilt bra. Fler har så kallade sms-anställningar, vilket betyder att de ofta får reda på om de behövs på arbetsplatsen på morgonen samma dag som eventuella pass.

Dessa behovsanställda ungdomar har problem med löpande utgifter och sin ekonomi. Faktum är att de oroar sig lika mycket för sin ekonomi som unga arbetslösa gör. Man har det alltså inte nödvändigtvis bättre för att man har ett jobb.

Den osäkra arbetsmarknaden påverkar dessutom de ungas psykiska hälsa. Ohälsan är mer utbredd bland de unga som varit arbetslösa i längre perioder eller flera korta omgångar.

Nyliberala framgångsrecept

Oförutsägbara jobb med låga löner verkar inte särskilt roliga, är den ofrånkomliga slutsatsen. Det blir allt vanligare bland unga att tycka att en fast anställning och tydliga arbetstider är viktigt i jobbet. Annie Lööf och nyliberalismens framgångsrecept för unga – behovsanställningar och låga löner – verkar vara en katastrof för ungas hälsa och tillvaro i allmänhet.

Trots det låter ungdomarna alltså som just små centerpartister när de ska analysera vad som kan göra deras tillvaro bättre. De är mindre positiva till politiska arbetsmarknadsåtgärder än vad äldre grupper är. De tycker allt oftare att det är okej att unga får lägre lön än vuxna, förutsatt att det ger dem jobb. En dryg tredjedel av de unga tillfrågade tycker till och med att "bidrag skämmer bort unga så de inte vill arbeta".

Socialdemokraterna hade en plan

Men lösningen på otrygga anställningar och psykisk ohälsa är inte avregleringar, marknadsfundamentalism och färre fasta anställningar. Den är inte heller lägre löner eller avskaffade "bidrag".

Socialdemokraterna gick förra året till val på en handlingsplan för tryggare jobb. Partiet skulle jobba för mer förutsägbara anställningar, stoppa hyvling av arbetstider och förhindra arbetsgivares missbruk av subventionerade anställningar och utnyttjande av arbetskraften.

Nu ska regeringen i stället genomföra Januariavtalet och dess nedmonteringar av anställningstryggheten. Risken är stor att de unga får betala priset.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.