Vattenfall chockar elkonsumenterna

Svenska elnätskunder får betala för Vattenfalls utländska äventyr.

För tredje året i rad höjer Vattenfall elnätsavgifterna. På tre år har avgifterna höjts med 31 procent eller med ett par tusen om året.
Det här är en kostnad du som kund inte kan påverka.
Elnätsavgiften är den avgift du betalar för att elen ska nå din bostad. Till skillnad från själva hushållselen går elnätsavgiften inte att förhandla. Det är bara att betala, annars blir det ingen el till bostaden.

Till bristningsgränsen

Det är staten som bestämmer vilket bolag som ska leverera elen till just din bostad. Syftet med regleringen är att säkerställa att alla kunder får en trygg leverans av el till ett skäligt pris. Men det är denna monopolställning som elbolagen utnyttjar till bristningsgränsen och värst är de tre storbolagen Vattenfall, Eon och Ellevio.

De brukar följas åt och nu avslöjar Dagens Industri att Vattenfall höjer avgiften med sex procent under 2018.

Smutsiga brunkolsgruvor

Det går egentligen bra för Vattenfall Eldistribution Sverige som i fjol hade ett rörelseresultat före avskrivningar på 6,3 miljarder.

Bolaget menar att de höjda avgifterna ska betala elnätet i Norrland, men under åren har många miljarder i stället fått täcka moderbolagets usla affärer. Elnätskunderna har fått betala för köp av både Nuon och smutsiga brunkolsgruvor.
Den statliga energimarknadsinspektionen har förgäves försökt stoppa de giriga bolagen. För två år sedan förlorade inspektionen dock mot 87 elnätsföretag som överklagat till Förvaltningsrätten. Elnätsföretagen ville höja avgifterna och domstolen gav dem rätt.

Tålamodet tryter

Efter de domarna har bolagen fortsatt att skinna sina kunder och det har inte handlat om några småpengar. Priserna varierar över landet, men en småhusägare fick i fjol betala mellan 5 000 och 13 000 kronor om året och dyrare kommer det alltså att bli.
Efter de senaste årens avgiftsrally har energiminister Ibrahim Baylan insett problemen och tillsatt en utredning om skärpt reglering av elnätsavgifterna. Utredningen ska vara klar i höst men ett nytt regelverk kan dröja ytterligare något år.
Konsumenternas tålamod verkar dock redan vara slut. Det är inte rimligt att de år efter år tvingas göda de giriga elnätsbolagen.