Gratis gynnar även den som tar betalt

Gratis inträde på museum har visat sig vara en succé. Sedan februari i år har 18 statliga museer haft fritt inträde till sina utställningar. Naturhistoriska riksmuseet berättade redan i somras att besökarantalet ökat med 40 procent jämfört med samma period året innan.

Nu bekräftar fler statliga museer samma sak.

”Bästa besökssiffror någonsin”

Det kanske inte är någon överraskning att museerna fått fler besökare. Men nu visar det sig att även museer som inte ingår i reformen har gynnats.

Vasamuseet, som har entréavgifter, ser ut att gå mot sina bästa besökssiffror någonsin.

– Erfarenheterna från förra perioden med fri entréreform visade att publiken ökade till museerna. Vi kommer att slå all time high vad gäller antalet besökare till museet, säger verksamhetsutvecklaren Mathias Andersson till tidningen Mitt i.
Gratis inträde på de statliga museerna har både ökat intresset för kulturen och gagnat de privata aktörerna.

Domedagsretorik

Det är en rolig kontrast till domedagsretoriken som privata museiägare basunerade ut i början på året. När Jan Broman, en av grundarna av Fotografiska museet, hörde om regeringens nya kulturpolitik skrev han ett kritiskt brev till Konkurrensverket. I media kallade han det nya förslaget för "fullständigt hål i huvudet".

– Det som händer är att man subventionerar den publik man redan har. Och sen vrider man hela konkurrensen ur led. Vi konkurrerar ju om människors tid. Är det ena stället gratis och det andra kostar pengar är det otroligt olyckligt ur ett konkurrensperspektiv, sa Broman till Sveriges Radio.

Nu vet vi att han fick fel.

Nästa år kommer Myndigheten för Kulturanalys att presentera vilka exakta effekter reformen har gett. Men redan nu kan vi dra slutsatsen att gratis har gynnat alla, även de som tar betalt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.