Uppkäftiga grillare bryr sig inte om bränderna

Trots att eldningsförbud råder i stora delar av landet tvingas polispatruller göra utryckningar när personer vägrar släcka sina engångsgrillar. Har semesterfirarna missat rapporteringen från de 70-tal bränder som härjar i landet? Behöver de se brandröken i horisonten för att förstå allvaret?

Värst verkar stockholmsgrillarna bete sig, Dagens Nyheter rapporterar att polisen fick in över 60 larm om olovlig grillning i helgen. Det finns anledning att vara tydlig: marken är torr som fnöske och den som orsakar en brand kan bli åtalad för allmänfarlig vårdslöshet, ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Det är länsstyrelserna som utfärdar eldningsförbuden. Vanligtvis gäller totalt förbud att elda i skog och mark samt mot engångsgrillar. Även vid grillning i slutet kärl på trädgården krävs stor försiktighet.

Räddningstjänsten sliter

Runt om i landet sliter räddningstjänsten med svåra bränder.
– Vi behöver både mer personal och material. Det är brist på allt egentligen. Problemet är att vi inte har folk att avlösa, och vissa jobbar i 24-timmars skift, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap i Ljusdal.
Det sista som behövs nu är att ytterligare bränder startas på grund av vårdslöshet, det måste alla respektera.

Förutom behovet av större respekt i skog och mark är det dags att åter igen prata om Sveriges beredskap vid den här sortens brännheta somrar. Lärdomen efter den stora branden i Västmanland för fyra år sedan var just att samhället misslyckades med att mobilisera tillräckliga resurser i tid och att samordningen mellan räddningstjänster brast.

Sverige har nu för andra gången i sommar bett EU om hjälp och fått svar av Italien, den här gången i form av två brandflygplan med kapacitet att skopa upp över 6000 liter vatten åt gången. Det intensifierar släckningsarbetet markant. Planen beräknas komma i drift under onsdagen och stannar åtta dagar. Förhoppningsvis får det effekt.

Nordiskt samarbete om brandflyg

Under 2014 öppnade Peter Hultqvist, då ordförande i försvarsutskottet, för ett samarbete med Finland om gemensamma brandflyg. Om det inte går att nå en bättre lösning inom EU är det hög tid att utforska ett nordiskt samarbete. Snabbhet är en förutsättning för att undvika brändernas spridning och Sverige kan inte gång på gång vänta på italienska plan. Det handlar om att folk inte ska behöva lämna sina hem och att släckningspersonalen inte ska behöva ta stora risker.

Forskarna har uttalat sig om att det är för tidigt att tolka årets torka som ett direkt resultat av klimatförändringarna, men framhåller samtidigt att jordens stigande temperaturer kommer innebära mer extremväder. Sverige kommer behöva snabbare tillgång till brandflyg och färre uppkäftiga grillare.