Med Moderaterna får du inte träffa doktorn

Moderaternas partiledning

Det verkar inte så kul att vara oppositionspolitiker just nu.

När Magdalena Andersson (S) i går presenterade regeringens vårbudget pekade nästan alla kurvor åt rätt håll. Arbetslösheten går ner, ekonomin är urstark och statsskulden har minskat.

På fyra år med Stefan Löfven (S) har 250 000 fler fått ett jobb att gå till och ytterligare 100 000 börjat arbeta i välfärden. Den svenska miljöbudgeten har fördubblats och nyanlända invandrare kommer in på arbetsmarknaden allt snabbare.

Oppositionen försökte variera olika nyanser av snömos som "för sent", "för lite" eller "för långsamt". Men när allt går ganska bra är det svårt att trovärdigt hävda att himlen snart faller ner.

Förutsägbart

Centerpartiets ekonomiska talesperson Emil Källström bar svart slips och inledde sin dag med att tala direkt till partimedlemmarna via Facebook.

– Det jag kommer att säga i dag här, det är väldigt likt hur vi lät efter höstbudgeten, efter förra vårbudgeten och så vidare, sa han.

Och så blev det - alla verkar ha skrivit sina repliker i förväg.

– Konjunkturen är stark, men vi har en svag regering, sa Elisabeth Svantesson (M).

Goddag yxskaft.

Men under den något trista ytan sker ett viktigt skifte i politiken. Migrationsfrågan sjunker undan och i stället verkar alla partier tro att valet kommer att handla om välfärden.

Det är i så fall hemmamatch för Magdalena Andersson. Varje socialdemokrats våta dröm är att gå till val på miljardlöften till sjukvården, skolan och polisen - helst i konflikt med moderater som vill sänka skatten i stället.

Svantesson rasar

Faksimil DN

Även Moderaterna försöker prata om välfärden. I Aftonbladet rasar Elisabeth Svantesson mot socialdemokraternas sjukvårdspolitik och att bara hälften av cancerpatienterna i dag får vård i tid.

Det är magstarkt - väldigt magstarkt.

Vem minns inte Bertil Gustafsson, som Dagens Nyheter berättade om senast i februari? Han fick i somras besked om cancer i bukspottkörteln, en cancer som då var fullt möjlig att operera. Men i stället fick han åka hem utan operationstid, Karolinska sjukhuset "saknade" resurser.

När Danderyds sjukhus strax innan midsommar erbjöd sig att operera just cancerpatienter tackade Karolinska nej. Bertil Gustafsson avled på Ersta hospice en dryg vecka efter att Dagens Nyheters intervju publicerades.

Hittills har tre personer dött i kön till canceroperation och åklagare har inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död.

Om Elisabeth Svantesson vill diskutera cancervården i Sverige bör hon nog först ta ett snack med sina egna partivänner i ledningen för Stockholms läns landsting. De är ett nationellt skräckexempel.

Dränerat vården

Moderaternas prestigeprojekt Nya Karolinska har dränerat vården i hela Stockholmsregionen på resurser. Att åka in till akuten är i princip meningslöst, man får ändå inte träffa någon läkare. Kriser och korruptionsskandaler avlöser varandra och Moderaternas ledande sjukvårdspolitiker Irene Svenonius står anklagad för jäv.

Att Elisabeth Svantesson skulle lyckas framställa Moderaterna som sjukvårdsparti är nog lika sannolikt som att Jonas Sjöstedt blir trovärdig förkämpe för fri företagsamhet.

Moderaterna står inför ett olösligt politiskt dilemma. Med stöd av Sverigedemokrater och övriga borgerliga partier vill de sänka skatten - mycket. De har utlovat ett sjätte jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar som främst gynnar de med höga inkomster.

Men det går inte att finansiera kortare vårdköer eller mer tillgängliga akutmottagningar med sänkt skatt. Fler poliser kostar pengar, bättre skola kostar pengar, ett trovärdigt försvar kostar väldigt mycket pengar.

Elisabeth Svantessons retorik skriver ut checkar hennes politik inte ger täckning för.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.