Förebygg katastrofen innan den är ett faktum

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Visst, många av oss hade gjort precis som mamman. Vi hade tagit barnen och försökt fly undan branden.

Dagarna efter Rinkebybranden lär medierna ut allt om brandsäkerhet. Nu vet vi att vi ska stanna kvar i lägenheten även om det brinner hos grannen.

Det är den stora tragiken, att vi först efter katastrofen lär oss att förebygga den.

Det är först nu vi kollar brandvarnarna och funderar över vår egen flyktväg.

Antalet dödsbränder ökar. Sedan 2004 har antalet bränder med dödlig utgång ökat för varje år. I fjol dog 114 personer, hittills i år har över 60 personer brunnit inne.

Bostadsbränderna är mer än dubbelt så vanliga som alla andra bränder sammanlagt. 90 procent av dödsbränderna inträffar i hemmen.

Arbetsplatser och samlingslokaler är synade och försedda med föreskrivna brandsläckare och skyltar med utrymningsvägar. Men vem har och tar ansvar för brandsäkerheten i våra lägenheter?

Det är lätt att avfärda den frågan med att de boende väl får lösa säkerheten i sina egna hem. Men vem lär ut brandsäkerhet till de boende?

I Stockholm får barnen sin första lektion redan på dagis. I sexårsverksamheten får de lära sig att larma 112. I skolan ska undervisningen bli mer behovsanpassad. Så här mitt i sommaren är det svårt att få veta exakt hur den kommer att utformas i höst, men vi känner redan till de stora nedskärningarna i skola och brandförsvar.

Bevara brandutbildningen! Det finns många exempel på hur barn använt sina skolkunskaper för att förhindra katastrofer. Det finns inga som är så bra på att uppfostra slarviga föräldrar som ungarna, även om allt ansvar inte kan ­läggas på barnen.

De flesta som dör i bränder är över 60 år. Siffran ökar i takt med att antalet äldre ökar och när allt fler av dem bor kvar hemma. Men hur ofta kollar hemtjänsten batterierna i brandvarnaren?

Hinner den slimmade hemtjänsten identifiera brandrisker i de äldres bostäder? Det handlar om enkla saker, som att installera en timer vid spisen eller att bara diska köksfläkten ren från fett.

Och vem tar ansvar för att de gamla hinner undan elden? De med rullator eller som är sängliggande? Det är många som måste engagera sig för att få ner bostadsbränderna. Skolan, hemtjänsten, fastighetsägarna och försäkringsbolagen, men navet i allt brandskydd är ändå brandförsvaret.

Stockholms politiker säger att de vill satsa mer på förebyggande brandförsvar, men under de senaste åren har de skurit ner budgeten med 76 miljoner kronor. Sänkt skatt ger sämre säkerhet.

Det påverkade inte utryckningen till Rinkeby. Där var tragiken dessutom redan ett faktum.

Men det kan påverka det förebyggande arbetet för att undvika framtida katastrofer.

Följ ämnen i artikeln