Talmannen bör ta en paus nu

Det blev mycket skrik för lite ull när riksdagen i dag röstade om Ulf Kristersson som statsminister. Retoriken var klar och tydlig när partierna förklarade hur de har resonerat.

Resultatet var dock givet på förhand. SD, M och KD samlar tillsammans 154 mandat och samliga röstade som förväntat på Ulf Kristersson (M). Riksdagens icke-konservativa majoritet har 195 ledamöter och ingen bröt partilinjen.

Sverigedemokraterna har därmed stoppats från att få ett direkt inflytande över nästa regering. Centerpartiet och Liberalerna höll vad de lovade väljarna. Det var, och det säger jag som en person som inte riktigt vågat lita på mittenpartiernas besked, en imponerande insats. Hatten av.

Tonläget mellan de borgerliga partierna är hårt. Detta från Liberala ungdomsförbundet.

Stängde dörren

Annie Lööf (C) slog fast att C inte kan ingå i samma regering, eller samma budgetunderlag som en regering, som behöver aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Därmed stänger hon rimligen även dörren till att senare ändra sig och släppa fram Ulf Kristersson för att undvika ett eventuellt extra val.

Både hon och Anders Ygeman kallade Sverigedemokraterna för ett ”nationalistiskt och populistiskt” parti och Jan Björklund (L) höll ett ideologiskt glasklart försvar för att Liberalerna inte kan stödja en regering byggd på SD:s aktiva stöd.

– Högernationalism har prövats i full skala i Europa, sa han.

Ingen väg tillbaka

Därmed är handsken kastad och Alliansen borta som regeringsalternativ. Retoriken har de senaste dagarna varit så brutal och skillnaden i synen på SD så definitiv att man nog får konstatera att tåget gått för Kristersson, för den här gången.

Så vad bör hända nu? Det mest rimliga svaret är antagligen ”ingenting”. Stefan Löfven kan regera vidare med sin övergångsregering tills vidare.

Talman Andreas Norlén har möjlighet att utse en ny sonderingsperson och då ligger Annie Lööf bäst till. Men frågan är om det egentligen är någon poäng. I morgon överlämnar regeringen budgetpropositionen till riksdagen. En lösning vore att talmannen helt enkelt tar paus till efter att en ny budget kan antas av riksdagen vilket sker 12 december.

Ge partierna tid att andas

Det skulle ge partierna tid att reflektera och även lämna utrymme för en politisk diskussion. Möjligen löser även budgetprocessen en och annan knut i själva regeringsfrågan.

Nu har både Stefan Löfven och Ulf Kristersson blivit nedröstade i riksdagen. Någon renodlad rödgrön eller Alliansregering är därmed inte möjlig och det som nu behöver diskuteras är någon form av blocköverskridande samarbete.

Fördelen med att trycka på paus i regeringsfrågan parallellt med budgetprocessen är även att Centerpartiet och Liberalerna får tid att fundera igenom vilken politik de är beredda att samarbeta med Stefan Löfven om. Det är trots allt politiken som är grunden för varje politiskt samarbete.

”Vi övergår nu till att behandla andra frågor” sa talmannen lite lakoniskt när Kristersson hade fallit.

Ta för all del god tid på er.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.