Hopplöst att bli av med gamla mynt

I dag är sista chansen att handla för de gamla 100- och 500-lapparna, samt en-, två- och femkronorna. Men det är lättare sagt än gjort. Många affärer, restauranger och andra företag vägrar att ta emot kontanter helt och hållet. Andra har begränsningar för hur många kronor man får betala med åt gången.
Till och med bankkontor har helt slutat att hantera mynt och sedlar.

Dyrt att använda pengar

Fortfarande finns det mynt till ett värde av 1,8 miljarder kronor och sedlar till för 6,4 miljarder kronor kvar ute i samhället. I genomsnitt sitter svensken på 514 kronor i gamla kontanter hemma. Det är nog inte så att det direkt saknas hål att stoppa pengarna i, men det absurda är att det blivit så svårt att göra sig av med dem. Det kan till och med bli riktigt dyrt. Särskilt om man bor i mindre städer eller i glesbygd. Det drabbar framför allt äldre som sitter på mer kontanter och har svårare att ta sig runt.

Fick åka 5 mil för att växla gamla mynt

SVT har granskat hur mycket det kan kosta att växla in gamla mynt och utgick från det lilla samhället Hällefors i Västmanland med cirka 7 000 invånare. Det visar sig att de tvingas åka hela 58 kilometer till Karlskoga. Där finns ett köpcentrum med en spelbutik som har en växlingsmaskin. Den tar 41 kronor i växlingsavgift. Med bensin och bilkostnader kostar det sammanlagt 247 kronor att växla in 514 kronor. Det är faktiskt inte klokt.

Riksbanken har ansvaret

Anledningen till att Riskbanken byter pengar är att de nya är mindre, lättare och billigare att tillverka. Men de borde också gjort det enklare att växla in de gamla pengarna.
För den som nu blir stressad över att ens gamla pengar blir ogiltiga i morgon kan trösta sig med att banker kommer att fortsätta ta emot mynt till och med den 31 augusti i år och sedlar fram till 30 juni 2018.
Om banken inte är kontantfri vill säga.

Följ ämnen i artikeln