Hjälp till i stället för att fota med mobilen

Polisen ställer sig kritisk till hur allmänheten betedde sig under räddningsinsatsen.

I helgen har två drunkningstillbud fått stor uppmärksamhet på grund av att människor stört och förhindrat räddningspersonal från att komma fram till olycksplatserna.
En 75-årig man i Landskrona och en 17-årig pojke i Degerfors dog när de var ute och badade.
På båda orterna vittnar polis och räddningstjänst om hur deras arbete försvårades av att bilar blockerat vägen för ambulansen och att människor stod i vägen och vägrade flytta på sig.

Fotade med mobilen

Nej, alla betedde sig verkligen inte som hyenor, men tillräckligt många för att få polisen att reagera.
En del föräldrar lyfte till och med upp sina barn för att de skulle se bättre, medan andra plockade fram sina mobiler för att fota och filma de personer som dragits upp ur vattnet och fick hjärt- och lungräddning. Polis och räddningspersonal blev tvungna att hålla upp filtar för att skydda offrens integritet.
Vi var många som uppsökte badplatser under den varma helgen. En självklar tanke är att det lika gärna hade kunnat ha varit en själv som drabbats.

Tekniska utvecklingen spelar in

Det är inte första gången som polisen och räddningstjänsten larmat om att människor förhindrat deras arbete. I stället verkar människors vilja att filma och fota olyckor i stället för att hjälpa till ha blivit vanligare.

Förklaringarna till det är flera.
Den franske sociologen Jean Baudrillard (1929-2007) menade att vi lever i en hyperrealitet, ett samhälle där inget längre är verkligt utan allt är producerat av massmedia. Finns inte händelsen dokumenterad på bild har den inte hänt, menade han.

En psykologisk förklaring är att människor tenderar att titta på i stället för att hjälpa till om det är många samlade på en olycksplats. Andra skyller beteendet på media som publicerar nyhetsbilder som läsarna skickar in.
Att den tekniska utvecklingen är en del i det nya beteendet står utom tvivel. Alla har i dag tillgång till kameror och till egna kanaler via sociala medier.

Det spelar ingen roll om det är en vacker frukost eller en nyklippt frisyr. Instinkten hos många i dag är att fota med mobilen och lägga ut bilden i sociala medier.
Dessvärre gäller det även för fasansfulla olyckor.

Lagstiftning ska inte behövas

Den tidigare Alliansregeringen har utrett möjligheten att göra det brottsligt att inte agera för att hjälpa en medmänniska i nöd. Men egentligen ska en sådan lagstiftning inte behövas, det borde räcka med omdöme och sunt förnuft.

Vi kan alla hjälpa till så gott vi kan och – framför allt – låta polis och räddningstjänst göra sitt jobb.

Ett människoliv får aldrig värderas i lajks och kommentarer på sociala medier.

LEDARE: Straffa den som tänker mer på Youtube än
livet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln