ÅSIKT

Mordvågen i paradiset

Tusentals fattiga dör i Dutertes projekt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP/TT
Foto från 2016. Filippinska män radas upp i en polisoperation som ett led i “kriget mot drogerna”.

"Portalen till paradiset Filippinerna", så marknadsförs ett besök i landet. Vackra stränder, låga priser.
Det är också en destination för massmord. Med rapporten “De bara dödar” slår människorättsorganisationen Amnesty larm om polisens utomrättsliga avrättningar i landet.
Det som beskrevs som rättsväsendets kamp mot knarkhandeln, har i stället resulterat i en våg av mord.

Våld riktat mot fattiga

Under president Rodrigo Dutertes styre uppges närmare 27 000 personer ha avrättats fram till slutet av 2018. Det är 30 om dagen. Uppgiften kommer från Chito Gascon, Filippinernas kommissionär för mänskliga rättigheter. Enligt polismyndigheten i landet handlar det i stället om 6 600 personer, vilket skulle innebära 6 döda om dagen.

En våg av våld riktad mot fattiga, obeväpnade, vars familjer ofta inte ens har råd att begrava dem. Priserna för jordfästningarna är höga – och polisen får en del av förtjänsten från begravningsbyråerna. Ju fler döda, desto större inkomster.

Flera fall förekommer där polisen planterat falska bevis, samt att egendom stjäls från offrens hem, rapporterar AP.

Fängsla nioåringar

“Efter tre år fortsätter president Dutertes krig mot drogerna att vara inget annat än ett storskaligt mordföretag som de fattiga fortsätter att betala det högsta priset för”, säger Nicholas Bequelin, chef för Amnesty International i Öst- och Sydostasien, på organisationens hemsida.
Som ett led i “kriget mot drogerna” ska dessutom barn så unga som nio år kunna sättas i fängsligt förvar, enligt förslag från president Duterte. Kritiken har varit högljudd från bland annat FN och Rädda barnen.
Nu kräver Amnesty att FN utreder brott mot mänskliga rättigheter.
Rodrigo Duterte har starkt stöd i landet, är omkramad av de största medierna. Samtidigt visar opinionsundersökningar att 8 av 10 filippinare är rädda för att bli skjutna av polisen.
Det är ett vansinne som måste upphöra.

avPernilla Ericson