”Det är tjejer som får saker att hända”

Unga kvinnor har fått en ledarroll i de globala klimatprotesterna

I början av juni gick Greta Thunberg ut grundskolan. Under sitt sista läsår har 16-åringen strejkat varje fredag utanför riksdagen i Stockholm för att Sverige ska agera i linje med Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen under två grader. Det som började med en hemmaritad protest på en bit kartong i augusti förra året har utvecklats till en global massrörelse, kallad "Fridays for Future". Samtidigt som allt fler har slutit upp bakom Gretas skolstrejk har kritikerkören vuxit. Hon borde gå i skolan och skaffa sig en utbildning, har det hetat.


På skolavslutningen gav Sveriges kanske mest kända opinionsbildare någonsin dessa röster svar på tal. När Greta Thunberg visade upp sitt slutbetyg innehöll det stora A i allt förutom i tre ämnen där hon fick B.
– Om jag inte hade skolstrejkat och rest i väg så mycket så hade jag kunnat få A i alla ämnen. Men det var det värt, sa Greta Thunberg till Dagens Nyheter.

Under året har hon bland annat prytt omslaget som årets person på Time Magazine, blivit nominerad till Nobels fredspris och pratat i så väl EU-parlamentet som i det brittiska parlamentet. Hon har hyllats av påven, presidenter och potentater.

Under våren har ”Fridays for Future” anordnat två stora skolstrejker för klimatet. Både har lockat mer än en miljon demonstranter i fler än hundra länder världen över.

Fyra svenska forskare har deltagit i en samordnad enkätundersökning som genomförts i tio europeiska länder. Syftet har varit att ta reda på vilka det är som deltar i protesterna. I Sverige gjordes den första enkäten i Stockholm och Malmö den 15 mars. Där konstaterades att mer än hälften av demonstranterna var så unga att de gick i grundskolan eller gymnasiet – och två av tre var flickor.

Få av deltagarna hade tidigare erfarenheter av engagemang i partier eller organisationer och en stor andel sa att Greta Thunberg har gjort dem mer intresserade av klimatfrågan.

Unga kvinnor dominerade också den uppföljande klimatdemonstrationen den 24 maj. Kungsträdgården i Stockholm fylldes med unga människor som hade tågat med plakat från Humlegården och skanderat ramsor som ”Internationell solidaritet, vi har bara en planet”.

De som ifrågasätter Greta Thunbergs skolstrejk brukar säga att den mest lockar unga som vill slippa skolan. Utan tvivel fanns det några som är tagit sig till Kungsträdgården för folkfesten, eller för att se artister som Säkert! och Jerell uppträda. Men jublet når inte rejäla rockstjärnehöjder förrän Greta Thunberg kommer ut på scenen i en blå luvtröja och ett A4-papper med ett buskap om att jordklotet befinner sig i en nödsituation och att vi måste ställa om vårt sätt att leva.

– Hon är så extremt cool! Hon försöker inte linda in budskapet utan kommer bara med rå sanning.


Det säger Saga Gustafsson, 18 år. Hon har tillsammans med klasskompisarna Maja Tengnér, Lovine Wladvik och Qian-Min Ruan skolkat från skolan för att vara med i klimatmanifestation i Kungsträdgården där Greta Thunberg senare är huvudtalare. De är här för att klimatet är en viktig fråga, men den känns också tillgänglig och det är lätt att göra skillnad, förklarar de.

 Qian-Min Ruan, Lovine Waldwik, Saga Gustafsson och Maja Tengnér skolkade från skolan för att vara med i den stora klimatmanifestationen i våras.

Varför tror ni att det är så många unga kvinnor som engagerar sig i klimatfrågan?

– Som kvinna blir man tidigt medveten om att man inte behandlas lika som männen. Då blir man nog mer medveten i allmänhet om andra problem i samhället, funderar tjejgänget.

– Det är ofta tjejer som tar tag i saker och får saker att hända. Killar verkar inte ha den drivkraften, de är kanske mer vana vid att de inte behöver göra något utan att saker händer på något sätt ändå för att tjejerna har tagit tag i det, säger de.

Tendensen att det är unga kvinnor som har fått en ledarroll i klimatprotesterna är global. Belgien, Australien och Kanada är bara några länder där talespersonerna för "Fridays for future" är tjejer. Och bland de unga demonstranterna är flickor överallt i majoritet.

Magnus Wennerhag, professor i sociologi på Södertörns högskola, är en av forskarna bakom den enkätstudie som har gjorts i Sverige. Han jämför dagens klimatrörelse med 1968 då många unga människor engagerade sig mot Vietnamkriget och i studentuppror.

Klimatdemonstranterna är unga, mindre vänster och fler är kvinnor enligt sociologiprofessor Magnus Wennerhag

– Det man har sett tidigare är att människor som blir engagerade tidigt tenderar att vara det senare i livet också, säger han.

Det som skiljer dagens klimatdemonstranter från 68-generationen är att de är yngre, inte lika tydligt vänster och har en kvinnlig övervikt.
Magnus Wennerhag säger att det finns en könsdimension i klimatfrågan, men vad den beror på har forskarna inget svar på än.

– Det är troligt att vi kommer se ett större inflöde av unga kvinnor till de etablerade partierna framöver. Till vilka partier de söker sig blir ju spännande att se, men man kan ju tänka sig att det blir till de som har en grön agenda, säger han.


Från högstadiet i Kristofferskolan i Stockholm kommer Juni Lindros, 13, Elva Ejdholm, 14 och Blenda Lannér, 13. De skolkar från skolan för att delta i demonstrationen i Kungsträdgården. De berättar att den senaste tidens debatt om klimatet har fått dem att ändra sitt beteende i vardagen. Någon ligger på om att familjen ska sopsortera mer, en annan har börjat köpa mer second hand och äta mindre kött.

Varför är det så många tjejer som engagerar sig i just klimatfrågan tror ni?
– Det har blivit en tjejfråga. Killarna verkar tycka det är töntigt att bry sig.

Tror ni det spelar roll att Greta Thunberg är en ung tjej?
– En del killar tycker nog det är svårt att lyssna på en ung tjej, säger de.
Själva tycker de tvärtom, att det är lättare att lyssna på någon som är i ungefär samma ålder.
– Greta har gjort att folk förstår allvaret i klimatfrågan.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.