Manchesters tårar är också Sveriges

Chris Bevington, 41, från Storbritannien mördades i terrordådet på Drottninggatan. Terrorismen känner inga gränser.

Offren på bilderna ser så unga ut. Springande för livet undan attacken eller efteråt, insvepta i räddningstjänstens filtar. Flera håller i nallar eller har på sig små kaninöron.

Enligt polisen har 22 dött och nästan 120 är skadade. Via sociala medier letar föräldrar desperat efter sina barn.

”Alla, snälla hjälp mig att hitta min lilla tjej som är någonstans i Manchester. Jag är utom mig av oro och om du ser henne be henne ringa sin mamma eller pappa.”

Vanligen unga tjejer

Fansen till den amerikanska popstjärnan Ariana Grande, 23, är vanligen unga tjejer, ofta mellan tio och femton år. Hon är ett fenomen med över hundra miljoner följare på Instagram, näst flest i världen.

Hennes publik är global. Hon uppträdde i maj på Friends Arena i Solna inför 14 000 jublande fans i början och fick fyra plus av Aftonbladets musikrecensent Per Magnusson.

Avståndet känns kort mellan Stockholm och Manchester, mellan Drottninggatan och Manchester Arena.

Dagarna efter terrordådet 7 april i centrala Stockholm täcktes de stenlejon som blev motståndets symbol med tusentals blommor. I korsningen mellan Kungsgatan och Drottninggatan även med Union Jack, Storbritanniens flagga.

Hyllning till Chris Bevington

Det var stockholmarnas hyllning till småbarnspappan Chris Bevington, 41, brittisk medborgare som blev ett av terroristens fem dödsoffer.

Stockholms sår har inte läkts på de knappa två månader som gått. För de som skadats eller förlorat någon nära kommer livet kanske aldrig att bli riktigt helt igen. Våra ord är otillräckliga inför de som dött och skadats, inför alla liv och drömmar som förstörts. Men Manchesters tårar är också Sveriges.

I dag ska Europa League-finalen spelas på Friends Arena mellan holländska Ajax och Manchester United. Matchen kommer att genomföras som planerat. Ett viktigt beslut, även om terrordådet självklart kastar en lång skugga.

Svartvit världsbild

Den brittiska polisen har identifierat självmordbombaren som Salman Abedi, 22. Terrorsekten IS har tagit på sig ansvaret. Om de även faktiskt var inblandade vet vi inte.

Men oavsett om gärningsmannen var ensam eller del av en organisation verkar terrordådet följa ett välbekant mönster. Terroristernas världsbild är svart och vit.

De vill dela upp människor efter religion och genom terror skapa konflikter mellan olika grupper. Deras önskan är att vi ska börja hata varandra eftersom vi är olika, att vi ska bli som dem.

Men som stockholmarna visade i april behöver vi inte gå i fällan.

Vi vet att sammanhållning är svaret.

Följ ämnen