Ryktet om svenskens fuskande är överdrivet

Men däremot verkar det finnas systemfel

Bara 17 procent tycker att det är lätt att göra rätt när man ansöker om bidrag och att systemen är lätta att förstå.

70 procent av svenskarna tror att bidragsfusket i Sverige är utbrett eller mycket utbrett.

Det visar den utredningen om korrekta utbetalningar i välfärden som presenterades under torsdagen.

En utredning som, om ingenting annat, motbevisar att det fuskas i den utsträckning många tror. De felaktiga utbetalningar tros vara ungefär 5,5 procent, och bara hälften av dem anses vara rent fusk. Det betyder att nästan 95 procent av utbetalningarna i så fall är korrekta. Om experternas killgissningar stämmer. För det är vad det hela handlar om, kvalificerat killgissande i form av expertbedömningar rörande hur stort penningläckaget kan tänkas vara.

Risk för misstag

Samtidigt tycker bara 17 procent att bidragssystemen är lätta att förstå och att det är lätt att göra rätt när man ansöker om bidrag. Det visar att det finns ett systemfel. Inte minst eftersom 80 procent av svenskarna trots allt säger att det är lätt att deklarera.

Så här borde det inte se ut eftersom det ökar risken för att VAB:ande småbarnsföräldrar och andra gör rena misstag när de lämnar in uppgifter, handläggare gör fel och att pengar därmed i slutändan felaktigt betalas ut.

Samma nivå som 2008

Dessutom konstaterar utredningen att de felaktiga utbetalningarna ligger kvar på samma nivå som 2008 vilket är året den senaste utredningen på området presenterades.

Det kan man onekligen tycka är konstigt, givet att hela syftet med utredningen som presenterades 2008 var att vidta åtgärder för att stoppa de felaktiga utbetalningarna. Vad har staten egentligen hållit på med de senaste 11 åren eftersom det nu kommer en ny utredning som säger i princip samma sak som den tidigare?

Självklart behöver ett robust kontrollsystem finnas. Men vad utredningen säger är faktiskt framför allt en sak; ryktet om svenskens fuskande är överdrivet.

Det är ett riktigt bra besked.

Till skillnad från att statens kontroller inte har blivit bättre på 11 år.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.