Kristersson kan inte prata om människor

Talet på Järvaveckan handlade om att uppfostra förorten

Ulf Kristersson (M) talade i går på Järvaveckan i Stockholm.

Det är svårt att lyssna på Ulf Kristersson. När han talar på Järvaveckans sista dag betonar han varje ord – under en halvtimmes tid. Tonläget är detsamma när han säger att det finns god kebab i Järva, som när han pratar om att vi har alldeles för många invandrare i Sverige.

Moderaternas partiledare varvar siffror med besvikenhet. Hur stor kan invandringen till Sverige vara, frågar han sig. I nästa andetag svarar han sig själv: kommer det några få går det bra, kommer det däremot hundra tusen - då blir det kris.

Talar inte till publiken i förorten

Ulf Kristersson kisar ut mot publiken på ett stekhett Spånga IP. Han talar inte till dem. Han talar om invandrare som "dom", som siffror och folk som bara dyker upp i Sverige utan anledning. Han ser inte människorna som står rakt framför honom, många av dem antagligen själva första eller andra generationens invandrare.

Kanske är det därför Moderaternas partiledare lägger sig an med ett sådant märkligt, uppfostrande tonfall en kvart in i talet, när han ska undervisa publiken om svensk sed. Eller, undervisa är fel ord, det är mer en uppläxning.

Här i Sverige har killar och tjejer rätt att spela fotboll och bada, berättar Kristersson. Det råder jämlikhet mellan könen och alla får leva sina liv efter eget huvud. Man får ofta göra som man vill i Sverige eftersom det är ett tolerant land, men lagen är inget tips utan regler som gäller, säger Ulf Kristersson med tonen hos någon som säger till en tonåring att plocka upp fimpen efter sig.

Vill ha stramare invandringspolitik

Spånga IP är bortaplan för Kristersson. I valkretsarna runt omkring idrottsplatsen fick Socialdemokraterna mellan 50 och 60 procent i riksdagsvalet. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur Kristersson målar upp invånarna, deras släkt och vänner som vandrande problem.

Det kommer för många asylinvandrare till Sverige, och för många anhöriga också, säger Ulf Kristersson och tittar ut över publiken. Stramare regler för familjeåterföreningen är en förutsättning för en hållbar invandringspolitik. Det är dessutom en förutsättning för att de som redan är här och deras barn ska kunna bli framgångsrika i Sverige. Om det är någon i publiken som undrar exakt hur han ska bli en lyckad människa av att hans släkt inte får asyl, får han inget svar av Ulf Kristersson.

Röstar nej till familjeåterförening

Tack och lov är det inte Ulf Kristersson som bestämmer. I morgon tisdag ska riksdagen rösta om att låta flyktingfamiljer få återförenas i Sverige igen. Majoriteten av riksdagen är positiva. Bara Moderaterna och Sverigedemokraterna säger nej.

För Ulf Kristersson handlar omröstningen om antal och siffror. Så få ska komma hit, så många ska utvisas, så många ska få höga betyg i svenska. För andra handlar det om avgörande livsbeslut – att få en chans till ett nytt liv i Sverige, att kunna ta hit sin familj och äntligen få påbörja ett nytt liv.

Det är det Kristersson anstränger sig för att inte behöva prata om. Inte konstigt att han låter lite stel.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.