Moderater vill inte höra talas om usel arbetsmiljö

Ylva Johansson

Den som inbillar sig att dåliga arbetsmiljöer tillhör den svenska historien har varken koll på vardagen eller på statistiken. Under 2016 sa mer än var fjärde kvinna och nästan var femte man att arbetet hade orsakat någon sorts besvär som hindrade dem i arbetet.

Förra året råkade nästan 35 000 personer ut för så allvarliga olyckor att de tvingades sjukskriva sig. Totalt rapporterades drygt 100 000 arbetsplatsolyckor. Trenden är att de blir något fler varje år.

En död i veckan

I genomsnitt dödades förra året, som vanligt, ungefär en person i veckan på svenska arbetsplatser. Och det fortsätter.

I Torsby föll en man i somras från en byggnadsställning när han arbetade med balkongerna. I Svappavaaragruvan störtade en ung kvinna mot sin död när servicebryggan släppte. I Stockholm fick en ung man en balk över sig. Fram till i maj dog 18 människor på jobbet.

Att staten har ett ansvar för att förbättra arbetsmiljön borde inte vara en politisk stridsfråga. Inte att vi behöver verktyg för att förbättra kunskapen heller. Ändå är det faktiskt precis så det är.

När regeringen Reinfeldt tillträdde för snart tolv år sedan var en av de första åtgärderna man genomförde att dra ner på Arbetsmiljöinspektionens resurser. Ännu värre råkade forskningen om arbetslivet ut. Arbetslivsinstitutet - världsledande när det handlade om arbetslivsforskning - la den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin helt sonika ner.

Nya resurser

De senaste fyra åren har Arbetsmiljöverket fått nya resurser - totalt har 100 nya inspektörer kunnat anställas - och i dag arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ytterligare ett steg. I Gävle kunde hon nämligen inviga Myndigheten för arbetsmarknadskunskap.

Det är inte ett nytt arbetsmiljöinstitut som invigdes i dag. Men den nya myndigheten ska bygga upp och sprida kunskap om arbetslivet. De anställda ska dessutom bidra till att kunskapen om arbetslivet kommer till praktisk användning. Och alltså till att miljön på svenska arbetsplatser blir bättre, så att svenska löntagare och företagare inte slits ut, skadas eller till och med dödas på jobbet.

Det borde som sagt inte vara någon politisk stridsfråga, men det är det.
Moderaterna har nämligen inte ändrat sig. Får de möjlighet tänker de lägga ner Myndigheten för arbetsmarknadskunskap, precis som man gjorde med Arbetslivsinstitutet 2007.

Det är ett besked till alla som slits ner av sin arbetsmiljö. Men faktiskt också till alla oss andra.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.