Ditt Jimmie moment är nån annans hopp

I veckan publicerade GP en hett omdiskuterad gästkolumn, där skribenten Kajsa Dovstad minns sin jakt på kvällsmat i Gävle. Hon hittade en kvällsöppen butik med skylt på arabiska och halal-utbud, en vänlig butiksägare som inte erbjöd några köttbullar till snabbmakaronerna. Detta var inte längre hennes Sverige. Därför hade hon ett “Jimmie moment”. Sverigedemokraterna lockade.
“Vem bryr sig?” var temat för årets Järvaveckan, som avslutades på söndagen. Svaret löd: väldigt många. Målet var satt på 40 000 besökare, och det nådde man med råge. Den har kallats för “förortens Almedalen”, och skapades med förhoppningen om ett forum för alla som har svårt att göra sina röster hörda. På Järvaveckan har paneler diskuterat allt från jobbmöjligheter till klimatfrågor och gängskjutningar, alla riksdagspartier fanns representerade.

”Jag bryr mig”

“Vi vill att människor ska förstå ansvaret även när det inte är valår. Svaret på frågan ‘Vem bryr sig?” ska naturligtvis vara ‘Jag bryr mig. Mitt företag, min myndighet, mitt parti, jag som organisation”, säger grundaren Ahmed Abdirahman till Svt.
Intresset var stort på Järvaveckans rekryteringsträff, många tog chansen att möta arbetsgivare. För första gången hade polisen tält på Järvaveckan, en av anledningarna var att man rekryterar ny personal.

Besökaren Ali ville skaka hand med statsminister Stefan Löfven. “Jag vill visa tacksamhet till att jag fick en andra chans till utbildning via yrkeshögskolan. Jag tog examen igår och är oerhört lycklig att Socialdemokraterna vill satsa på yrkeshögskolor”, säger han till Svt. Andra ville ställa tuffa frågor om integration till statsministern.
Framgången för Järvaveckan har betydelse. Mötet mellan människor är viktigare än någonsin. För det som ger vissa människor en ny chans, det ger andra ett “Jimmie moment”.

”Klanka inte ner”

Kajsa Dovstads text är ett tecken i tiden. Efter att antalet asylsökande i Sverige minskat har opinionsbildare på högerkanten slutat att prata om invandringens kostnader. Nu är det människors hårfärg och hudfärg och matkultur som stör dem. Vi vet vad den världsbilden går ut på. ”Seger eller död”, sa SD:s Mattias Karlsson. ”Det är ett kulturkrig som pågår” sa Jimmie Åkesson.

#jimmiemoment blev nu en hashtag som fick liv, och där fanns många berättelser.
“Mina föräldrar startade en livsmedelsbutik för att min far, PhD i fysik, mamma med magisterexamen i ekonomi, inte fick några jobb. De ville inte leva på soc. Vi hade öppet alla dagar i veckan, alla helger när andra var lediga förutom på nyårsafton. Vi var aldrig lediga”, skriver Abir Al-Sahlani, europaparlamentariker för Centerpartiet, med tillägget: “Klanka inte på människor som sliter hårt för att försörja sig och sina familjer.”
En människas Jimmie moment är en annan människas hopp.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.