Därför borde du oroas av SD:s nya taktik i EU

Sverigedemokraternas europaparlamentariker Peter Lundgren och Kristina Winberg.

Den brittiska regeringen ville inte ta i Sverigedemokraterna med tång. Konservativa Tories vägrade länge beblanda sig med ett parti sprunget ur nynazism. Därför mötte SD tidigare motstånd när de försökte byta partigrupp i Europaparlamentet till ECR, Europeiska konservativa reformister, som startats av brittiska Tories.

Men i går gav britterna till slut efter. Sverigedemokraterna släpptes in i den konservativa värmen. Därmed lämnar SD den populistiska gruppen i Europaparlamentet, Europa för frihet och direktdemokrati, som de hittills varit en del av.

Partigruppen spelar roll

I Europaparlamentet utgår allt arbete från partigruppen. De svenska parlamentarikerna ser knappt av varandra. Istället arbetar de tillsammans med sina ideologiska systerpartier från andra medlemsländer. Socialdemokraterna jobbar med andra europeiska socialdemokrater, Liberalerna med andra liberaler, och så vidare.

Olika partigrupper har olika mycket makt. De större grupperna har inte bara mer inflytande i omröstningar, utan får också leda mer av arbetet och påverka framtagningen av ny lagstiftning.

Därför är det allvarligt att Sverigedemokraterna bytt till en nästan dubbelt så stor partigrupp. Det ger partiet mer makt och möjlighet att samarbeta med europeiska konservativa.

I dåligt sällskap

De nya partigruppskamraterna i ECR är dessutom inte vilka konservativa som helst. Näst störst efter brittiska Tories är det polska regeringspartiet Lag och rättvisa. Efter Brexit blir de antagligen flest och därmed ledande i gruppen.

På hemmaplan är Lag och rättvisa är i full fart med att nedmontera Polens oberoende rättssystem och demokrati. Just nu försöker partiet tvångspensionera domare i Högsta domstolen för att kunna tillsätta nya, politiska jurister.

Farligt för Sverige

Ryszard Legutko är ordförande för ECR och tillhör Lag och rättvisa. I ett pressmeddelande motiverar han insläppet av Sverigedemokraterna med att de "rör sig mot att bli ett viktigt parti i Sveriges regering".

Både de rödgröna och Alliansen har varit tydliga med att Sverigedemokraterna aldrig kommer att sitta i regeringen. Trots det är deras nya allierade i Europa övertygade om SD:s framtid som regeringsparti.

I och med partigruppsbytet får Sverigedemokraterna mer makt i EU. Samtidigt börjar de samarbeta med Lag och rättvisa - partiet som kommit längst med sitt avvecklande av en modern demokrati i Europa. Det är en farlig kombination för Sverige.