Busch Thors svek mot pensionärerna

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor har ett högt tempo. I går gästade hon SVT:s första partiledarutfrågning med sådan energi att programmet nästan kändes som en debatt. Engagemang är förstås bra, men det är rätt plågsamt att lyssna på en partiledare som knappt hör frågorna som ställs. I den spegelblanka studion försökte Ebba Busch Thor mest trixa sig undan på ett sätt som knappast fungerar i en lång utfrågning.

Busch Thor är bra när hon pratar om äldres ensamhet. Det hörs att hon faktiskt bryr sig, och att äldrefrågor var det som väckte hennes politiska engagemang.

Svåra siffror

Värre blir det när det pratas konkret politik och resultat. Till exempel när Busch Thor beklagar sig över de 500 äldreboendeplatser som försvunnit den senaste mandatperioden.

– Vet du hur många platser i äldreomsorgen som försvann under Alliansens åtta år? frågar programledaren.

Det vet Busch Thor inte.

– Vi kollade det, och det försvann nästan tio tusen platser på äldreboende då. Så om den nuvarande regeringens politik är ett svek, vad vill du då kalla er regerings politik? frågar programledaren.

Ebba Busch Thors svar?

– Jag satt inte i regeringen då.

Marknadsextremism i kontrast

En värdig äldrepolitik är fullständigt oförenlig med Alliansens marknadsextremism. Nedskärningar, skattesänkningar och privatiseringar skapar knappast en bättre äldrevård.

Dagens presskonferens med äldreminister Lena Hallengren (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) är en stark kontrast till Busch Thors partiledarutfrågning. Shekarabi och Hallengren vill begränsa vinstuttagen i äldreomsorgen. De vill låta Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bestämma vilka som får bedriva privat äldreomsorg. Det företag som inte lever upp till skärpta krav på anställningstrygghet och villkor har inget i välfärden att göra. Kommuner ska också få lägga veto mot att nya företag ger sig in på marknaden.

Skulle kommit tidigare

Det mest förvånande med förslaget är att det kommer så sent. Vi vet att det finns starkt stöd bland medborgarna för begränsningar av vinster i välfärden. Senast i mars visade en Sifo-undersökning gjord av Svenska Dagbladet att till och med var femte alliansväljare vill hindra skol- och omsorgsföretag från att ta ut vinst.

Kristdemokraterna vill "stoppa välfärdssveket mot de äldre". Men samtidigt vill de släppa lös ett marknadssystem som de anställda och äldre får betala för. Att sätta vinst före omsorg är det verkliga sveket.