Svårt sjuka barn är inga fuskare

Cimon har en svår hjärnskada.

Nu får regeringen ge upp sin hårda attityd mot människor med funktionsnedsättningar. Den socialdemokratiska kongressen vill se en helt annan politik och det ger hopp till familjer med svårt funktionshindrade barn.
Regeringens tuffa attityd är egentligen gåtfull för den har varit allt annat än socialdemokratisk. Kanske var det när finansminister Magdalena Andersson ställde flyktingarna mot funktionshindrade som frågan om assistansersättningen verkligen brände till. Hon menade att ersättningen till människor med funktionsnedsättningar måste ner och snart pratade hela regeringen om assistansfusket. Stefan Löfven tog upp "missbruket av personlig assistans" i regeringsförklaringen 2015 och barnminister Åsa Regnér har fört en ständig kamp mot det hon kallat "assistansfusket".

Elvira föddes blind

Försäkringskassan fick i uppdrag att minska antalet assistanstimmar och de som drabbades var de små barnen som förlorade sin assistans. 6-årige Elias som inte kunde andas själv. 4-åriga Selma som inte kunde äta själv. Svårt hjärnskadade 4-årige Cimon. 2-åriga Elvira som föddes blind och med svåra hjärnskador. Försäkringskassan har inte velat betala och kostnaderna har vältrats över på kommuner som inte heller velat bidra.
Familjer i redan svårt utsatta situationer har hamnat i en byråkratisk rundgång som många gånger krävt juristhjälp.

Se över lagstiftningen

Nyligen rapporterade sex av landets sju universitetssjukhus att svårt sjuka barn ligger kvar på sjukhus för att Försäkringskassan vägrar dem stöd i hemmet. Många föräldrar har tvingats sluta arbeta. De har vädjat till regeringen som fortsatt att prata om assistansfusk och visst förekommer det fusk, men inte är det de små funktionshindrade barnen som fuskar.
Bara dagar före kongressen försvarade Åsa Regnér fortfarande den hårda linjen, men i går fick hon ge upp. I går blev hon överkörd av kongressen som slog fast att föräldrar till funktionshindrade barn ska kunna jobba.

Kongressen menade att intentionerna bakom LSS-lagstiftningen ska gälla, vilket innebär att Åsa Regnér får åka hem och se över den lagstiftning som styr Försäkringskassan. Hon får dessutom i uppdrag att återskapa förtroendet för assistansen.

Det kommer att ta tid, men för barnens skull hoppas vi att Åsa Regnér arbetar riktigt fort.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.