VM i Frankrike blir en äkta fotbollsfest

Damfotbollen kämpar fortfarande mot fördomar

Det är mycket fotboll just nu. VM i Frankrike har precis startat. Sverige spelar sin första match på tisdag och i går spelade det kantstötta herrlandslaget EM-kval mot Malta.

Tänk att det går att skriva så, herrlandslaget. För ett par årtionden hade det varit omöjligt. Det fanns ett fotbollslandslag och – möjligen – ett landslag i damfotboll. Utvecklingen har varit otrolig. Sportbladets VM-bibel är lika välmatat som inför något annat mästerskap. De bästa damspelarna är professionella, antingen i utländska storklubbar eller i den svenska ligan som fortfarande håller hög internationell klass.

Enorma skillnader

Man skulle kunna säga att vi kommit långt, men frågan är om det är sant.
Varje gång damfotbollen hamnar i rampljuset påminns vi om hur enorma skillnaderna mot herrfotbollen är, i löner och förutsättningar för att prestera.

Landslagsstjärnor som Nilla Fischer och Kosovare Asllani vittnar om hur de trots alla sina framgångar tvingas kämpa mot fördomar och arrogans. Även om flera storlag nu gör satsningar på damer gäller det långt ifrån alla. Och när TV-bolaget C-More i veckan summerade antalet sportbarer som köpt rättigheterna att visa sommarens VM-matcher slutade det med 93 tecknade avtal. Under förra årets VM-turnering för herrarna sålde bolaget 1 500 avtal.

Lever av publikens intresse

Till sist är det naturligtvis det som avgör. Fotbollen lever på publikens intresse. Mycket kan göras för att damfotbollens stjärnor ska få den respekt de förtjänar, men till sist är det fotbollsälskarna som avgör om sponsorer och TV-bolag ska vilja satsa de pengar som behövs för att jämna ut de ekonomiska villkoren. Kanske kan årets VM bli ett genombrott. Sportbladets Johanna Frändén räknar med en publikfest.

När det handlar om ungdomsfotboll är det annorlunda. Här är det klubbarnas arbete och kommunernas stöd som sätter ramarna. Det handlar om tillgång till planer och om tränare som vill låta alla utvecklas. Här skulle mycket kunna vara annorlunda. I veckan kunde SVT berätta om en rapport som visar att flickor från familjer med små ekonomiska resurser är de som idrottar minst i vårt land. Klass och kön, precis som överallt i samhället.

Nå, nu har i alla fall fotbollsfesten i Frankrike börjat. Tyskland möter Kina, och på tisdag är det Sveriges tur.