Mejla

Pernilla Ericson

Sluta gnälla och skölj ur din förpackning

Svenskar svaga på plaståtervinning

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Vi svenskar slår oss gärna för bröstet som det storåtervinnande folket, trots att vi är långt ifrån bäst i klassen i Europa. Den tjusiga bilden får sig nu ytterligare en knäck. Hela 60 procent av plastförpackningar som används i svenska hushåll landar direkt i soppåsen, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

Visst är vi duktiga på att få metall, glas och tidningar till återvinningskärlen. Men av de 130 000 ton plastförpackningar som används av svenska hushåll landar alltså mer än hälften i soporna, och bränns upp istället för att återvinnas.

Drabbar världshaven – förgiftar luften

– Den stora utmaningen är att få konsumenter att förstå plastens värde, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning, till Vetenskapsradion.

Det är nog inte bara värdet som måste betonas. De senaste åren har det långsamt börjat bli allmän kunskap vilken enorm miljöförstörare plasten är. Den drabbar världshaven och letar sig i form av mikroplast in i allt levande, förgiftar luften och förvärrar klimathotet vid förbränning. Användningen av plast måste ner.

Länge har vi i Sverige exporterat problemet ut i världen, men nu har stora steg tagits för att vi ska bli självförsörjande på återvinning. I maj invigdes Europas modernaste anläggning för plaståtervinning i Motala. På rullbanden passerar allt från mjuka plastpåsar till leksaker. Vid anläggningen kan man också hjälpa företagen att förstå vilken typ av plast som inte går att återvinna – så att de produkterna snabbare kan försvinna från hyllorna.

Kinkigt med kladdiga förpackningar

Men för att plasten ska nå dit kommer det an på oss. Så var är det skon klämmer?

Enligt Avfall Sverige är vi särskilt kinkiga med att återvinna plast som är kladdig av matrester. Där måste vi som konsumenter bli bättre. Sluta gnäll och skölj.

En annan rejäl bromskloss är om det är långt till närmaste återvinningsstation. Där kommer det an på FTI och kommunerna. Upp med fler återvinningsstationer.

För att 60 procent hamnar i soppåsen är rent pinsamt. Moderna Sverige måste bli miljömedvetna på riktigt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om bland annat samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avPernilla Ericson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM