Mejla

Pernilla Ericson

Jag ska aldrig mer skratta åt preppers

Kapad fiberkabel kan kosta liv

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Anna Tärnhuvud
Prepper förberedd på det värsta, arkivbild från 2013.

Okända sabotörer sågade i veckan upp ett hål i röret längs med en järnvägsbro i Bergvik, karvade i kabeln där innanför och smet från platsen. Det ledde till att 800 hushåll förlorade sin internetanslutning, därtill skolor, äldreboenden och företag, rapporterar SVT Nyheter. Pär Edquist från det kommunala infrastrukturbolaget Söderhamn Nära var sabotörerna hack i häl, men tappade tyvärr bort dem.

Sabotage av uttråkade idioter som inte har något bättre för sig kan få ödesdigra konsekvenser. Flera brandlarm är beroende av nätuppkoppling, och följderna kan bli förfärliga. Det är som när barn på lek tänder eld på torrt gräs.

Måste skyddas

Koppartjuvar kan orsaka samma problem. Men det allra vanligaste sättet som en fiberkabel kapas är trots allt i gräv- eller anläggningsarbeten. Och varje gång det händer är det ett stort antal människor som står och svär.
Som regel ska fiberkablar grävas ner eller bäddas in i infrastrukturen, och när det inte är möjligt måste de skyddas, påminner Anna Montelius, på Post- och telestyrelsens nätsäkerhetsavdelning.
– Ju fler människor som är beroende av en fiber eller en anläggning desto högre krav ställer reglerna på driftsäkerhetsarbetet, säger Anna Montelius till SVT.

Hundratusen hushåll utan el

När vi ser hur många samhällsfunktioner som är beroende av internet blir det också tydligt hur sårbara vi är. När saker som telefonnätet, betalningssystem och e-handel plötsligt inte fungerar.
Eller strömkällan, för all del. Som när stormen Alfrida lade hundratusen svenska hushåll i mörker.

Det är lätt att fnissa åt preppers. Nördarna på krisberedskap som samlar konserver, har en reservgenerator och en vevradio som i nödlägen kan ta in P4.

Men så kommer tjuvar eller sabotörer och klipper sig in i en viktig fiberkabel som ligger blottad. 800 hushåll blir utan internet.
Det är då vi märker att preppers har fattat något viktigt. Den som planerar ett samhälle måste titta på var det är allra mest sårbart.

avPernilla Ericson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Internet

Söderhamn